Ukida se željeznička veza Pleternica - Čaglin - Našice

Željeznička stanica u Pleternici
(FOTO: Mario Nakić)

28.11.2011. | Mario Nakić
Pregleda: 13753

Prema novom voznom redu Hrvatskih željeznica, koji stupa na snagu 10. prosinca, ukida se i autobus koji je služio kao veza umjesto željezničke pruge na relaciji Pleternica - Čaglin - Našice. To je još jedan udar na ionako slabu prometnu povezanost Požeštine s ostatkom svijeta. Predstavnici Sindikata prometnika vlakova Hrvatske na današnjoj su konferenciji za medije upozorili javnost na novosti koje će uvelike utjecati na život mnogih stanovnika ovoga kraja.

Neulaganjem do zatvaranja

- Ukidanje prometovanja željezničkom prugom Pleternica - Našice prije dvije godine bilo je samo uvertira u ono što slijedi - upozorava Branko Cindrić, glavni povjerenik Sindikata prometnika vlakova Hrvatske za Slavoniju i Baranju.


- Zahvaljujući dugogodišnjem neulaganju u prugu, ona je postala nerentabilna i na koncu opasna za promet pa je zbog toga i zatvorena. Uprava se hvali uštedom novca, a to je zbog neodržavanja željeznica - dodaje Cindrić objašnjavajući kako Uprava HŽ-a na ovaj način krši Zakon o željeznici, prema kojemu odluku o ukidanju neke pruge može donijeti samo Sabor Republike Hrvatske.



Branko Cindrić i Ivan Kocijan iz Sindikata prometnika vlakova Hrvatske

Oko 30 do 40 tisuća stanovnika koji žive na području izravnog interesa za ovu prugu osim prometne izoliranosti bit će udareno i po džepu. Cijena željezničke karte na relaciji Pleternica - Našice iznosi 29,90 kuna, a autobusna karta stoji 38 kuna. Mjesečna je željeznička karta 565,40 kuna, a autobusna iznosi 953 kune.

Požega - Velika 20 na sat

Osim ukidanja ovog zamjenskog autobusa, novost je i to da će stupanjem novog voznog reda vlakovi na relaciji Požega - Velika voziti maksimalno 20 kilometara na sat.

- To znači da uskoro slijedi ukidanje i požeške pruge, opet zbog neodržavanja - ustvrdio je Cindrić.



Predstavnici sindikata požalili su se i na nepoštivanje Zakona o zaštiti na radu od strane Uprave HŽ-a. Tvrde da djelatnici nemaju adekvatnu službenu odjeću i obuću. Zbog toga su već održali prosvjed, no nisu naišli na razumijevanje.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Izlazite li na glasanje u srijedu, 17.4.2024.?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI