Na VUP-u održano predavanje za mlade poljoprivrednike u okviru EU projekta ¨Young Village Folk¨

Predavanje u okviru EU projekta
(FOTO: M.M.)

22.09.2017. | M.M.
Pregleda: 7006

Danas je na Veleučilištu u Požegi počela edukacija za (mlade) poljoprivrednike koja se održava u okviru EU projekta "The Young Farmers Engine for the CAP 2020 – Young Village Folk", čiji je nositelj Radiotelevizija Slovenija, a Poljoprivredna televizija je suradnik.

Cilj projekta je kroz multimedijalne platforme informirati i potaknuti mlade ljude da pokrenu svoje poljoprivredno poslovanje i uključe se u inovativne i održive projekte proizvodnje hrane.





"Od poljoprivredne reforme nakon 2020. godine ne znamo točno što će nam nositi, ali mi od prošle godine radimo na tome da se počnu primjenjivati stvari koje su se trebale primijeniti u ovome programskom razdoblju. Prvo u tome je da su mladi poljoprivrednici od 18 – do 40 godina, a ne oni koji se do pet godina bave agro biznisom, povećati mogućnosti kredita za poljoprivrednike jer u zapadnim zemljama kredit za mlade poljoprivrednike unutar pet godina je 0% jednostavno mora se izjednačiti teren na zajedničkom tržištu.


Poanta svega ovoga je da povučemo sredstva iz EU fondova, a ne da sredstva vraćamo na kraju programskoga razdoblja." - rekao je Jan Marinac predsjednik HUMP-a, vlasnik tvrtke Veggie d.o.o. i jedan od današnjih predavača




Jan je istakao da zapošljavanje mladih prema statistikama Europske unije je baš u poljoprivredi jer svi mladi poljoprivrednici više od ostalih imaju zapošljavanja na svojim gospodarstvima, imaju veći standard otkupa proizvoda, veće im je obrazovanje pa samim time se razvijaju u pozitivnom smjeru.

"Do sada smo imali nekoliko predavanja u Osijeku, Vinkovcima i drugim mjestima gdje su uvijek pune dvorane, mladi vole i žele doći poslušati predavanje, a na nama je da svu priču koju ispričamo i realizirati odnosno olakšamo taj prijelaz tj. omogućimo i pojednostavimo pristup zemljištu i kreditima kako bi bili jednaki europskim poljoprivrednicima ." - rekao je za kraj Jan Marinac

Osim Jana predavači su bili i Goran Vrabec vlasnik tvrtke Volim ljuto d.o.o., Marijan Balić vlasnik OPG Balić, Lana Bačura i Martina Vučković iz Ministarstva poljoprivrede , Katarina Lisjak i Jelena Hak iz Tempo savjetovanje j.d.o.o. Te dr.sc. Mario Hak iz Porezne uprave Požega




Sutra 23. rujna na Trgu sv. Trojstva u Požegi od 10:00 sati održat će se "Sajam AgroTour Slavonija" koji će i ove godine okupiti brojne zanimljive izlagače iz cijele Slavonije koji se, pored standardnih, bave i uzgojem poljoprivrednih kultura koje nisu uobičajene i svakodnevno dostupne te predstavnike seoskih gospodarstava koja u svojoj ponudi, pored ugostiteljstva, imaju razne zabavne sadržaje.

Posjetitelje sajma i ove godine očekuje bogat popratni program - nastupi tamburaških skupina, nastupi kulturno-umjetničkih društava, animacijski dječji program te nagradni kvizovi.










 


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI