Nisu bez imena, ali su bez asfalta!?

Drenovački sokak
(FOTO: F.M.)

22.09.2017. | F. Memedović
Pregleda: 8081

Drenovački sokaci, Račićev i Grbčev, nisu kao onaj iz poznatog hita Miroslava Škore ,, SOKAK BEZ IMENA ", ali zato su sokaci bez asfalta. I ništa to čudno i neobično ne bi bilo jer niti ostalih petnaestak drenovačkih sokaka asfalta nema. Da u ova dva sokaka, svega pedesetak metara od glavne drenovačke ceste, da ne kažemo ulice, na vjekovnim adresama žive, u Račića sokaku, obitelj hrvatskog branitelja Josipa Bjelobrajdića, a u Grbčevu sokaku, a tko drugi nego obitelj Grbac i to bez asfaltiranog pristupa svojim dvorištima.

Kada je, sada već davnih osamdesetih godina prošlog stoljeća, raspisan referendum o samodoprinosu jer fondova EU tada nije bilo, kojim su mještani Drenovca financirali polaganje asfaltne podloge kroz svoje selo, i obitelji Bjelobrajdić i Grbac bile su njime obuhvaćene i obavezne. Očevi današnjih sljednika navedenih adresa uredno su podmirili svoju obvezu, na vrijeme sve platili, ali do današnjeg vremena asfaltni prilaz svojim kućama nisu dobili. Kao dobri, skromni i pošteni ljudi čekali su svoje pravo od lokalnih vlasti bivše države koja i nije Drenovcu baš bila naklonjena, pa do današnje svoje države, koja ih se bar do sada nije sjetila. Plaćaju Bjelobrajdići i Grbci uredno i redovito sve svoje obveze prema lokalnoj i središnjoj vlasti, ali bez obzira na sve to, nisu do sada postali jednako pravni žitelji Drenovca i šire zajednice. I tako godinama zaboravljeni, zavučeni u svojim sokacima, slab su interes bili svih onih čiji je posao, bio a i je, zaviriti ponekad i tamo gdje možda i nikoga nema, ili ima, ali nije glasan i ne zna na koji način svoje pravo može ostvariti.





Bjelobrajdići i Grbci ne gube nadu i svoju vjeru polažu u sadašnje vodstvo lokalne samouprave Grada Pletenice, da će i njihovi sokaci doći na red za asfaltiranje, kao što su to proteklih godina dočekali i sokaci u susjednim selima pleterničkog kraja. Kada se njihovi sokaci jednoga dana asfaltiraju, oni će i dalje plaćati komunalnu naknadu i sve zakonom prema zajednici određene dadžbine, kao i svih proteklih godina, pa čak i za javnu rasvjetu koje također nemaju, ali više neće imati osjećaj da su manje vrijedni Drenovčani i da nisu građani drugog reda, koje jedino nitko nije zaboravio kada je na izbore i u rat trebalo ići.


Foto i tekst
Franjo Memedović


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI