Stariji od 29 godina ne mogu se zaposliti

HZZ
(FOTO: HZZ)

26.07.2017. | M.M./SBonline.net
Pregleda: 8566

Građanska inicijativa "Pravo na SOR” uputila je u utorak otvoreno pismo ministru rada i mirovinskoga sustava Marku Paviću i ministrici znanosti i obrazovanja Blaženki Divjak u kojem ih upozoravaju na nemogućnost zapošljavanja osoba koje su završile redovito školovanje.

Inicijativa ističe da pismom želi još jednom upozoriti na probleme osoba kojima mjere aktivne politike zapošljavanja ne pomažu da nađu željeno zaposlenje, nego ih onemogućavaju u dobivanju radnog mjesta u struci.

Zadnjim izmjenama Zakona o poticanju zapošljavanja, mjera stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa (SOR) ograničena je na osobe do 29 godina. Kao posljedica toga, velik broj osoba koje su prekidale ili kasnije započele školovanje zbog zdravstvenih ili financijskih razloga, kao i one koje su završile prekvalifikaciju, više nemaju pravo na SOR. To za nas znači da ne možemo steći radno iskustvo u struci i položiti stručni ispit kojim bismo kompletirali obrazovni proces i osigurali si mogućnost rada u struci, ističu članovi inicijative. Također upozoravaju da među mjerama aktivne politike zapošljavanja nema nijedne koja bi im pomogla – javni radovi traju prekratko da bi položili stručni ispit, potpore za zapošljavanje namijenjene su realnom sektoru pa mnogi ni kroz njih ne mogu do stručnog ispita, ne mogu raditi bez plaće jer im poslodavci nisu spremni platiti doprinose, dok država pokriva te troškove za mlađe SOR-ovce. "Čak ni ako je naše zanimanje među traženijim na tržištu rada, u oglasima se traže ili SOR-ovci ili osobe sa stručnim ispitom, pa već godinu dana možemo samo gledati oglase za radna mjesta u struci za koje ne ispunjavamo uvjete”, stoji u pismu.


Teško je razumjeti zašto je postavljena dobna granica za SOR ako samo 18,5 posto iznosa koji se planira potrošiti na tu mjeru do kraja 2018. dolazi iz Inicijative za zapošljavanje mladih. Zašto je donesena takva odluka ako danas od 47.000 nezaposlenih s manje od godine radnog staža čak 22.000 njih ima više od 29 godina, a i mnoge osobe koje imaju staž izvan struke žele priliku za rad u struci, pita se inicijativa "Pravo na SOR”.


"Kakvu poruku danas šaljete mladim ljudima – je li ideja naučiti ih da je cjeloživotno obrazovanje tek fraza i da je prekasno upisati fakultet s 27 ili 28 godina?”

Radimo li dugoročno uslugu tim mladim ljudima ako obitelji u tridesetima tjeramo iz Hrvatske, jer ako ne mogu biti fizioterapeuti, odgojitelji ili socijalni radnici u domovini, potražit će sličan posao u Irskoj ili Njemačkoj, navodi se u priopćenju.

Izvor: sbonline.net


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI