Majer: ¨Ne volim demagoge i filozofe¨

Daniel Majer
(FOTO: Privatna kolekcija)

30.03.2017. | A.M.
Pregleda: 11273

Iako se politikom aktivno bavite već više od 10 godina, mnogima ste nepoznati. Što nam možete reći o sebi?

Ne bih rekao da sam nepoznat. Mnogi kad se upoznaju sa mnom, kažu mi: "a ti si onaj mali što…". Možda ne znaju o meni osobne podatke, ali čuli su da sam na nekoj tiskovnoj nešto govorio. To i ne čudi, jer smo mi (mladi) HSLS-ovci od 2009. imali 50-ak što tiskovnih što priopćenja. Nismo od onih koji se pojavljuju samo pred izbore. Požega je mali grad i do neke osobe se može doći već preko drugog ili trećeg kontakta; tako da ponekad se malo pravimo "Englezi"…

Pravnik sam po struci, aktivan u politici (najmlađi županijski vijećnik, predsjednik županijskog HSLS-a te nacionalni potpredsjednik mladih HSLS-a), sudac časti HGK, član Savjeta mladih Grada Požege (najstariji)… Nemam posebnih hobija; rekli bi mnogi, "dosadan". Ali ne mislim da političari trebaju biti zanimljivi…


Mnogima spočitavate da su demagozi, kakav bi po Vama političar trebao biti?


Konkretan. Ako imate neki problem koji trebate riješiti, onda treba napraviti analizu i pronaći najbolje rješenje, koje je uglavnom najjednostavnije i već se negdje primjenjuje. Ne volim demagoge i filozofe, koji znaju što ne valja i stalno nešto kritiziraju, uglavnom preko Facebooka, a ne nude ništa. Primjera radi, jedan bivši saborski zastupnik govorio je da bi prozračio županijsku upravu, a očito ne zna da Pož.-slav. županija ima samo 30-ak zaposlenih; da je najmanja Županija po broju službenika i da je to ½ od broja ljudi koji su radili prije 10-ak godina. Kada HSLS predlaže racionalizaciju gradske uprave, onda mi predložimo i cijelu sistematizaciju radnih mjesta. Moj ili svaki prijedlog HSLS-a, upućen gradonačelniku je bio cjelovit.

Što ste predlagali gradonačelniku?

Požeški HSLS sastao se, početkom 2014., s gradonačelnikom i prezentirali smo mu naš program. Dojma smo da ga je stvarno i proučio i imao najbolje namjere. Međutim, bojimo se da ga je "fotelja" bila pokvarila. Pretvorio se u svog prethodnika, a da toga nije bio ni svjestan; možda tek sad pred kraj mandata. Krenuo je dobro i napravio EU ured, koji je mali, stručan i efikasan (u domeni mogućnosti). Zašto nije tako ustrojio i ostale urede i zašto je ostavio `Ronkove` pročelnice, to treba njega pitati…



Puno toga predloženog je objavljeno na mojoj FB stranici i HSLS-a pa se može pronaći. Uglavnom su to manji infrastrukturni problemi, način rada s udrugama, problem odvoza smeća… Birače, nažalost, previše ne zanimaju programi, ali koga zanima, pozivam ih da se informiraju. Na Internetu je sve dostupno – što je netko govorio i konkretno predlagao.

Županijski ste vijećnik, kako ocjenjujete svoj angažman, a kako rad županijske vlasti? Na zadnjoj sjednici se moglo čuti i komentara kako ste tamo da bi se `dodvoravali` vladajućima…

Politika svake vlasti očituje se samo kroz jedan dokument; kroz proračun. Sve ostalo je demagogija. Izvorni županijski proračun je cca. 18 milijuna kuna, od čega oko 6 ode na vraćanje kredita u CHF iz 2008. S 12 milijuna kn koliko se ima na raspolaganju postupa se maksimalno racionalno. Dug se smanjuje, a proračunski manjak iz prethodnih godina se u 4 godine smanjivao za više od 2 milijuna kuna godišnje i prepolovljen je. Da to preslikam na državni proračun; da se od 2013. tako postupalo, javni dug ne bi danas bio 280 mrd. kn, nego 120. To je ono što nas u HSLS-u najviše zanima.

Nikada ruku ne bi digao za proračun koji bi Županiju dodatno zaduživao ili u kojemu bi se proračunski manjak povećavao. Oni koji me poznaju, znaju da svima kažem što mislim i često savjet dobijem da idem "malo polakše". Tako da na izjave onih koji se pojave na sjednice nakon 2 godine i onda nemaju što pametno reći, se ne obazirem. Na zadnjoj sjednice usvojena je Odluka o osnivanju savjeta za sigurnost prometa na cestama. Jesenas se uređivala Veličanka. To su neke od stvari za koje sam se zalagao. Nije potrebno da se nakon svakog prihvaćenog prijedloga trči u javnost, važno je da se nešto napravi.

Hoćete se kandidirati za gradonačelnika i kako ocjenjujete kandidate?

Neću se kandidirati za gradonačelnika, nemam želudac za to. Poplava kandidata samo dokazuje da je većini osobni interes ispred projekata. Da nije tako, onda bi se barem trojica kandidata dogovorilo da idu zajedno, jer prema komentarima na Facebooku, između njih niti nema razlike. Po njima postojeće ne valja, a nude poštenje i `drukčiju viziju razvoja grada".

Kako HSLS izlazi na izbore?

O tome će odluku donijeti stranačko vodstvo. Ono što mogu reći je, da HSLS je uvijek otvoren za suradnju sa svima koji imaju konkretan program, koji nije suprotan našem.






Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI