Filip je najbolji overclocker u Hrvatskoj - što je to?

Filip Panđić (lijevo) s kolegom Dušanom Nikočevićem
(FOTO: HW Gurus)

25.10.2011. | Mario Nakić
Pregleda: 9901

Mladi Požežanin Filip Panđić, student na FOI-u u Varaždinu, nedavno se vratio sa svjetskog natjecanja u overclockingu, održanom u Taipeiu na Tajvanu. Nije baš raširen pojam"overclocking" niti je to kod nas popularan sport, a Filip je jedini Hrvat koji je sudjelovao u završnici natjecanja.

- Overclocking je poboljšavanje rada računalnih komponenata. Mi se trudimo da hardware računala što bolje i brže radi. U timu sam sa Crnogorcem Dušanom Nikočevićem, zovemo se HW Gurus. Prošli smo kvalifikacije i ušli među 16 najboljih overclock-ekipa na svijetu.  Svi sudionici dobiju iste komponente i glavni cilj je podići performanse računala na ekstremnu razinu gdje se kroz određene programe testiraju te performanse (u našem slučaju radilo se o 3 programa). Osim što je cilj povećati brzinu komponenata, ujedno se i programi moraju optimizirati što je zapravo i najbitnije u cijeloj priči. Zbog određenih limita, koristi se tekući dušik koji hladi na vrlo niskih -196°C i zbog toliko niske temperature nam omogućuje da stabiliziramo i još više ubrzamo računalo - rekao je Filip.

Hrvatsko-crnogorski je dvojac na svjetskom prvenstvu MOA 2011 osvojio 13. mjesto, a prvaci su već četvrti put bili Rumunji. Na zadnjem testu HW Gurus su osvojili visoko 5. mjesto.


Filip je na natjecanje išao kao član najjačeg overclock-tima u regiji.
- Grupa hardverskih entuzijasta došla je na ideju da bismo mogli na jednom mjestu okupiti sve zaljubljenike overclocka i računalnih zaljubljenika. Cijeli projekt je nazvan HW Gurus i danas slovimo kao najtrofejniji overclock tim u regiji. Nesebičnim proslijeđivanjem našeg znanja otvorili smo vrata svima koji žele nešto naučiti, biti učitelji i svima onima koji vole sve što je vezano za hardver i IT tehnologije općenito, a možete nas posjetiti na stranici HWgurus.com.




Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI