HDZ-u 9, SDP-u 4 mandata u Gradskom vijeću

Rejting političkih stranaka i nezavisnih pojedinaca u Požegi
(FOTO: A.M.)

29.03.2017. | A.M.
Pregleda: 17574

U najnovijoj anketi održanoj na našem portalu do sada je glasalo1390 čitatelja. HDZ nema razloga za zabrinutost i čini se da na ugled stranke udruštvu nije previše utjecalo unutarstranačko prepucavanje oko kandidata zagradonačelnika Požege.

S 578 glasova ili 41 posto HDZ je vodeća stranka u našemgradu, na drugom mjestu s 227 glasova ili 16 posto smjestio se ovdašnji SDP, natrećem mjestu po prvi puta do sada našao se Živi Zid s 13 posto potpore, dok jeMOST na četvrtom s 12 posto potpore. Nezavisni kandidat Miro Rašić osvaja 7posto, Nino Smolčić 6 posto, HSP-AS bilježi potporu od 2 posto dok se na samomzačelju s 1 posto potpore nalazi požeški HSS.




Gradsko vijeće Grada Požege broji 21 vijećnika tako da jevladajućoj garnituri potrebno 11 ruku kako bi nesmetano mogla provoditi svojeodluke. Pretvoreno u mandate Gradskog vijeća uz mogućnost manjih odstupanja asudeći po anketi Gradsko vijeće bi moglo izgledati na slijedeći način:


- HDZ – 9 vijećnika

- SDP – 4 vijećnika

- Živi zid – 3 vijećnika

- MOST – 3 vijećnika

- NL Miro Rašić – 1 vijećnik

- NL Nino Smolčić – 1 vijećnik

Za razliku od izbora 2013. godine kada je osvojio osam, HDZbi sada samostalno mogao osvojiti devet mandata, dok je koalicija SDP-HNS-HSUtada imala devet, od toga SDP svojih 7, sada bi taj broj bio značajno manji, svega4 mandata.

Osim na nacionalnoj razini, potpora SDP-ovih birača se jošviše istopila u Požegi što i ne treba previše čuditi ako uzmemo u obzir da jekandidat te stranke ponovno, po tko zna koji put, opet Zdravko Ronko a kako sadastvari stoje mogao bi biti i za četiri godine, ako ne i za osam.



Rezultat HSS-a, HSP-AS-a i ostalih manjih stranaka mogao biostati ozbiljnije ne zamijećen osim u slučajevima gdje bi koalirali s nekim odstranaka ili nezavisnih lista koje prelaze prag.

No, ovo su ipak rezultati jedne ankete i do sada još uvijeknisu poznata imena na listama a tako ni moguće stranačke koalicije, no ubrzo bisve trebalo biti jasno jer do izbora je svega 53 dana.

Anketiranje ćemo nastaviti i dalje čim budu poznati svi kandidati i liste, stoga vas molimo da i dalje pratite naš portal te glasate na anketi kako bi slika stvarnog stanja bila što jasnija.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Izlazite li na glasanje u srijedu, 17.4.2024.?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI