¨Ljudi ugljikohidrate smatraju kao ¨krivce¨ za debljanje. To nije u potpunosti točno¨

Nutricionistkinja Andreja Drkulec
(FOTO: 034Portal)

19.10.2016. | 034Portal
Pregleda: 13186

Nutricionistkinja Andreja Drkulec jučer je održala predavanje u prostorijama tvrtke Grbić d.o.o. Tema je bila zdravi načinu prehrane i kontrole svega što unosimo u naš organizam i svakodnevni izvor energije - ugljikohidrati.



- Uz ugljikohidrate se veže dosta predrasuda. Ljudi ih uglavnom smatraju kao krivce za debljanje. Oni mogu biti jednostavni i kompleksni, a prvi i osnovni su izvor energije u našem organizmu, što ih čini i neophodnim - rekla nam je Andreja Drkulec. 





U svakodnevnom unosu hrane kod aktivnih osoba, kaže, oko 55 do 60 posto bi trebale biti namirnice koje sadrže ugljikohidrate.  

- Ugljikohidrate dijelimo ih na one niskog i visokog glikemijskog indeksa. To je mjera koja nam govori koliko brzo će se povisiti razina glukoze u krvi. Prema tome ćemo konzumirati određene vrste ugljikohidrata, ovisno o tome treba li nam brza energija ili dugotrajna izdržljivost. Za dugotrajnu izdržljivost trebamo uzimati namirnice niskog glikemijskog indeksa - pojasnila je Andreja Drkulec.  

Navela je neke namirnice koje imaju niski glikolni indeks, a uzimaju se za dugotrajnu izdržljivost.

- To su primjerice tjestenina, leća, krumpir, batat, kelj, zeleno povrće. Namirnice s visokim glikolnim indeksom, koje su potrebne kod brzog vraćanja energije u tijelo su slatko voće, grožđe, zrele banane, grožđice i druge - rekla je Andreja. 


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI