Stižu poskupljenja kojima se nismo nadali

Vozač
(FOTO: Sb Online)

02.10.2016. | 034 Portal/Sb Online
Pregleda: 16690

Države izvoznice nafte dogovorile su se oko smanjivanja proizvodnje javlja Bloomberg, a iz toga pak proizlazi da je došao kraj dvogodišnjoj politici Saudijske Arabije koja je sa sobom nosila pad cijena nafte.

Tržište nafte na ovu odluku još nije reagirali, ali Opec ne može kontrolirati 60 posto svjetske proizvodnje koju vrše države nečlanice, a raniji su dogovori raspadnuti. Upravo zato očekuje se nagli porast cijena, a promjenom politike pojavljuju se kao i uvijek u svijetu nafte dobitnici, ali i gubitnici.

Izvoznici nafte koji imaju deficit, poput Venezuele i Saudijske Arabije, nekoć su koristile visoke cijene nafte kako bi plaćale razne socijalne programe, a kada su joj cijene pale te su države morale plaćati poticaje koje si više nisu mogle priuštiti.


Saudijska Arabija ima najveći proračunski deficit među 20 posto najvećih svjetskih gospodarstava, što je jedan od uzroka zaokreta politike. Kao pobjedik iz ove priče izlazi i Iran koji neće morati smanjivati proizvodnju, jer mu je sankcijama izvoz bio limitiran. Rusija i Meksiko, ali i izvoznici nafte koji nisu u članstvu Opeca također će doživjeti porast cijena nafte, premda nisu bile sudionice dogovora vezanog uz smanjenje proizvodnje. Ako se barem djelom ne budu ponašale u skladu s dogovorom zemalja Opeca rušiti će i vlastite cijene, a Globalne središnje banke poput Europske središnje ili Japanske banke žele podići inflaciju kako bi što jednostavnije izbrisale troškove dugovanja i pomogle u ozdravljenju gospodarstva oštećenoga financijskom krizom.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI