Trebaju li javne tvrtke provoditi natječaje pri zapošljavanju?

Arhivaska fotografija
(FOTO: Lidija Galić)

23.09.2016. | 034portal
Pregleda: 16147

S vremena na vrijeme moguće je vidjeti nova lica kakoobavljaju određene poslove iz domene javnih poslova a da pri tome ta trgovačkadruštva za nova radna mjesta nisu raspisala natječaj za zapošljavanje.

Na naš nedavan upit vezan za jedan slučaj zapošljavanja utvrtki Komunalac Požega d.o.o. dobili smo sljedeći odgovor:

"Sukladno zakonu o trgovačkim društvima ne postoji obvezaraspisivati natječaj za popunu radnih mjesta, tako da natječaj nije proveden" –stoji u odgovoru Komunalca Požega.


Tvrtke Tekija d.o.o. i Komunalac Požega d.o.o. u vlasništvusu gradova i općina naše županije od kojih je većinski vlasnik Grad Požega,dakle javne tvrtke, koje nisu u zakonskoj obvezi provoditi natječaje prizapošljavanju.


Iako smo kao građani dužni navedenim tvrtkama plaćati račune,one nas prilikom zapošljavanja ne stavljaju u ravnopravan položaj prizapošljavanju, već tu odluku, kako je kod nas poznato, donosi politikastvarajući podobne i one nepodobne.

Mnogo je takvih slučajeva u čija su zapošljavanja upetljani vodećipolitičari našeg kraja koji su pored zapošljavanja stranačkih poslušnika,zapošljavali i članove vlastite obitelji na račun svih nas. Mogli bi smo rećida su arogancija i bahatost pojedinaca primjerena sredini u kojoj živimo i kakoživimo.

Očito je da ne postoji političke volje za jednim pravednijimsustavom, jer iako se problem može riješiti vrlo jednostavno, on se ne rješava. Dabi se uvela obveza provođenja natječaja pri zapošljavanju, nadležno tijelo (Nadzorniodbor, Gradsko vijeće) treba donijeti takvu odluku ali njima to valjda nije uinteresu.

"Ako za jedno radno mjesto raspišete natječaj i na tajnatječaj vam se javi 50 osoba, imat ćete jednu zadovoljnu i 49 nezadovoljnih,stoga je bolje bez natječaja i u tišini zaposliti koga želite" – mišljenje jejednog stranačkog funkcionera koji je želio ostati anoniman.

Dakle, ako niste član neke od vodećih stranaka, izvjesnije je da ćete prije dobiti na lotu nego posao u javnoj tvrtki.

Stoga vas, dragi čitatelji, pitamo: Trebaju li javne tvrtkeimati obvezu provođenja natječaja pri zapošljavanju ili smatrate da jedosadašnji sustav dobar?


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI