Kamenska je bila početak oslobađanja Požeštine (video)

Polaganje vijenaca na spomen obilježju palim braniteljima u Kamenskoj
(FOTO: Dušan Mirković/PIXSELL)

26.09.2011. | Mario Nakić
Pregleda: 10296

Predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata, vojske i policije obilježili su danas polaganjem vijenaca na spomen obilježju palim braniteljima u Kamenskoj kod Brestovca 20. godišnjicu prve vojne akcije s ciljem oslobađanja Požeštine od agresora.

- Bila je to združena akcija 63. bataljuna i 4. bojne 108. brigade. Tjedan dana nakon oslobađanja vojarne, krenuli smo u Kamensku jer tamo su u to vrijeme bile postavljene barikade. Naš je cilj bio pokazati agresoru da nećemo dozvoliti takvo ponašanje. Prespavali smo u obližnjem mjestu Vranić kod Orljavca, a ujutro smo krenuli podijeljeni u dvije grupe, jedna prema Mijačima, a druga u Kamensku. Nažalost, u grupi koja je krenula u Mijače dvojica naših vojnika poginula su, a isto tako dvojica su poginula u Kamenskoj. Jedan vojnik se i dan-danas još vodi kao nestao - rekao je Krešimir Pavelić, voditelj Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata i sudionik akcije osvajanja Kamenske u razgovoru za 034portal.

Pavelić je ustvrdio kako su branitelji u Kamenskoj naišli na snažan otpor, a posebno velik otpor agresor je pokazao u Mijačima. Unatoč tomu, vojnici Požeštine uspjeli su ući u neprijateljev prostor i pokazati što mogu. Dva mjeseca kasnije, cijelo je to područje skroz do Pakraca bilo oslobođeno.


Pogledajte video koji nam je ustupio Krešimir Pavelić. Snimljeni su branitelji pred početak akcije u Kamenskoj.




Današnje fotografije s obilježavanja 20. godišnjice akcije u Kamenskoj:







foto: Dušan Mirković/PIXSELL



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI