Ministar poljoprivrede u Požegi i Jakšiću: ¨Cilj nam je zadržati i stimulirati mlade ljude¨

Ministar poljoprivrede Davor Romić posjetio je našu županiju
(FOTO: Lidija Galić)

20.05.2016. | Lidija Galić
Pregleda: 11308

Tomislav Čevapović iz Jakšića bavi se ratarstvom. Obrađuje 70 hektara zemlje od kojih je 30 vlastitih, a ostatak u zakupu. Bavi se proizvodnjom pšenice, ječma, uljane repice, soje, a  40 posto prihoda ostvaruje proizvodnjom duhana.

- Duhan je trenutačno najdohodovnija kultura. Na gospodarstvu nas živi tri obitelji i svi smo uključeni u radove. Tijekom sezone od srpnja do kraja listopada zapošljavamo desetak radnika. Uz puno rada i truda za sada se od poljoprivrede može pristojno živjeti - kaže Tomislav. Njegovo je gospodarstvo danas posjetio ministar poljoprivrede Davor Romić.














Prije obilaska jakšićkog poljoprivrednika ministar Romić sastao se u županijskoj vijećnici sa županom Alojzom Tomaševićem te poljoprivrednicima s područja naše županije. Oni su mu, kaže, dali inpute koji su to problemi s kojima se susreću te im ukazao što će ministarstvo konkretno napraviti na njihovom rješavanju.






- Razgovarali smo o projektima zaštite od poplava, akumulaciji i navodnjavanju te utvrdili redosljed aktivnosti koje trebamo poduzeti. U drugom smo dijelu razgovarali s predstavnicima poljoprivrednih udruga koji su iznijeli svoje probleme i tražili konkretne odgovore. Govorili smo o programu ruralnog razvoja, osjetljivim sektorima, problemima mljekara te niz drugih tema povezanih s uzgojem povrća, bučinog ulja, govorili smo o problemima pčelara. Dotaknuli smo se svakog dijela proizvodnje te o drvnoj industriji - izjavio je ministar po završetku radnog sastanka u županiji.

- Razgovarali smo kako zadržati i stimulirati mlade ljude. U ministarstvu smo donijeli dvije važne odluke i pomogli 1150 malih i 366 mladih poljoprivrednih proizvođača s ukupno 34,5 milijuna eura - dodao je.






Na novinarski upit kada hrvatski seljaci mogu očekivati bolja vremena poput onih u drugim europskim zemljama odgovorio je: "Naša je zadaća ukazati na ono što ćemo mijenjati. Mijenjat ćemo program ruralnog razvoja. Svatko možre otići na web stranice ministarstva poljoprivrede vidjeti koji natječaji su otvoreni, do kada se projekti pripremaju i aplicirati na njih".

Kaže kako je zatražio analizu dosadašnje raspodjele novca putem natječaja. EU komisija također je ukazala na nepravilnosti u tim procesima i zatražila poduzimanje određenih koraka. O učinjenim mjerama EU komisiju trebaju izvijestiti za dva mjeseca.

- Ruralni razvoj itekako nam je važan. Mi u Slavoniji imamo pravo na dobar standard i vjerujem da ćemo uz ovu Vladu RH pronaći model da sve ono što proizvedemo u Slavoniji plasiramo na hrvatsko, a kasnije i europsko tržište. Prepoznatljivi smo po voćarstvu, vinogradarstvu i vinarstvu i možemo Hrvatskoj ponuditi podizanje životnog standarda. Prema indeksu razvijenosti smo u kategoriji slabo razvijenih ali vjerujemo da će ovakve inicijative i potpore uroditi plodom - rekao je župan Alojz Tomašević.




Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI