¨Požeška Gimnazija i svi koji su se školovali u njoj, ostavili su ogroman trag u gradu Požegi¨

Gradonačelnik Vedran Neferović
(FOTO: Grad Požega)

09.05.2016. | L.Galić/pozega.hr
Pregleda: 7615

"Grad Požega i požeška Gimnazija su povezani kroz povijest. Požeška Gimnazija i svi koji su se školovali u njoj, ostavili su ogroman trag, ne samo u gradu Požegi nego na cijelom ovom prostoru, kako bi grad doista bio dio europskog okruženja u svim tim turbulentnim vremenima i društvenim zbivanjima koja su zahvatila ovaj prostor. Tek s jednim vremenskim odmakom možemo biti svjesni kolika je bila uloga obrazovanja u tom vremenu da na jedan drugačiji način sačuva identitet i nacionalnu osviještenost na ovom prostoru te da doista grad Požega i požeška Gimnazija budu ono što jesu - neraskidivi dio hrvatskog identiteta. Danas kada gledamo europsku budućnost, vjerujem da će požeška Gimnazija i dalje ostati na tom tragu te da ćete i vi koji završite sada Gimnaziju i nastavite izvan Požege svoje obrazovanje, znati odakle ste došli, kome pripadate i s kakvim vrijednostima dolazite u taj europski svijet", rekao je požeški gradonačelnik Neferović na svečanoj akademiji u povodu Dana Gimnazije Požega i Dana Europe.



Kako prenosi portal pozega.hr Gimnazija u Požegi diči se nekoliko stoljeća dugom poviješću kao jedna od najstarijih prosvjetnih ustanova u Hrvatskoj. Osnovali su je Isusovci 1699. godine. U razdoblju od 1761. do 1776. djelovala je pod nazivom "Academia Posegana" i to s dva fakulteta, filozofskim i teološkim.


Svečanoj akademiji nazočili su i zamjenici gradonačelnika Darko Puljašić i Mario Pilon, zamjenici župana Ferdinand Troha i Željko Jakopović, pročelnica Odjela za društvene djelatnosti Vesna Vlašić, te dekan Veleučilišta u Požegi Dinko Zima, objavljeno je na službenim internetskim stranicama Grada Požege.




Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI