Postrojili se pripadnici prve specijalne jedinice policije: ¨Pristupio sam kao 21-godišnjak¨

Pripadnici 1. specijalne postrojbe policije PSŽ
(FOTO: Ivan Vlahović)

05.03.2016. | Ivan Vlahović
Pregleda: 14285

Obilježena je 25. obljetnica osnutka prve specijalne jedinice policije u Požegi. Obilježavanje je počelo polaganjem vijenaca, a nastavilo se postrojavanjem pripadnika prve specijalne postrojbe ispred Policijske uprave požeško-slavonske.

Zasebna jedinica policije na području današnje Policijske uprave, a tada u okviru policijske stanice Požega PU Slavonski Brod, osnovana je 8. ožujka 1991. godine.

- Osnivanje jedinice potaknuli su nemili događaji u Lijepoj našoj poput balvan revolucije te napada na Policijsku postaju Pakrac. Tadašnje Ministarstvo unutarnjih poslova donijelo je odluku o osnivanju zasebne jedinice koja je u početku brojila 33 pripadnika, dakle, radilo se o jednom vodu koji su činila tri odjeljenja – rekao nam je Zoran Jušić, jedan od pripadnika prve specijalne jedinice policije.



Zoran Jušić


- Iste te 1991. godine, 2. svibnja, dogodila se borbena akcija izvlačenja zarobljenih redarstvenika iz Borovog naselja, a u kojoj je sudjelovala i naša jedinica gdje je poginulo 12 redarstvenika. Naša ekipa se tamo zadržala 22 dana u sprječavanju prodora pobunjenih Srba – prisjeća se Zoran Jušić.

- Od trideset trojice, danas nas živih ima dvadesetak, petorica mojih suboraca poginula su u akcijama,  neki su nažalost izvršili suicid, a neki umrli. Rekao bih da je to sve od posljedica rata. Iznimno sam ponosan što sam tada kao 21-godišnjak pristupio i bio prvi među jednakima. I danas sam aktivan kao policijski službenik, kao zamjenik načelnika Policijske uprave požeško-slavonske - zaključio je Zoran Jušić.

Pogledajte fotogaleriju postrojavanja i polaganja vijenaca.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI