Na redu stambene zgrade: ¨Ovo je samo početak. Računi za režije bit će 30 do 60 posto manji¨

Anto Bekić, direktor "Komunalca"
(FOTO: Lidija Galić)

21.09.2015. | Lidija Galić
Pregleda: 8867

Već ove jeseni krenut će radovi na energetskoj obnovi višestambenih zgrada u Čaglinu, Pleternici i Požegi. Riječ je o zgradama kojima upravlja požeški "Komunalac", a obnovu sufinancira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

- Riječ je o dvije zgrade u Čaglinu te zgradi u Vinogradskoj ulici 2 u Pleternici i A. G. Matoša 24-26 u Požegi. U tijeku su natječaji za izvođača radova i radovi bi trebali početi već ove jeseni. iako je rok za njihov završetak godina dana, oni bi mogli biti gotovi u roku tri mjeseca, dakle čak i prije zime - rekao je na konferenciji za novinare Anto Bekić, direktor Komunalca.

Komunalac ima pod upravljanjem 106 višestambenih zgrada od tri do 47 stanova. To je ukupno 1529 stambenih i poslovnih prostora ukupne površine 85 tisuća četvornih metara. Djelatnost se financira iz naknade upravitelju koja iznosi 25 lipa po četvornom metru mjesečno.


Bekić je podsjetio da je do sada putem natječaja sufinanciran energetski pregled i certificiranje zgrade u Ulici Miroslava Krleže u Požegi što je stanare koštalo oko 200 kuna dok je ta cijena inače sedam puta veća.


U tijeku je javni poziv za neposredno sufinanciranje izrade projektne dokumentacije za projekte povećanja energetske učinkovitosti u višestambenim zgradama.
- Riječ je o izradi projekta cjelokupne energetske obnove. Fond izradu dokumentacije financira u stopostotnom iznosu. Otvoren je i javni poziv za sufinanciranje energetske obnove višestambenih zgrada, a tu je i sufinanciranje nabavke i ugradnje uređaja za mjerenje potrošnje toplinske energije - istaknuo je Bekić.

Ukupno je Fond za ove programe odobrio više od 1,1 milijun kuna.

- Ovo je samo početak rada na energetskoj obnovi višestambenih zgrada kako bi se povećala vrijednost stanova i troškovi za energente smanjili minimalno 30 posto. Iz sličnih gradova troškovi su manji i do 60 posto - zaključuje Bekić.

Zgrade moraju biti legalizirane  i etažirane s urednim papirima u katastru i gruntovnici, a rok za to je do kraja 2015. godine.



- Želim poručiti i pozvati građane koji žive u objektima i nalaze se u sustavu grijanja i distributera tvrtke "Komunalac" Požega na još jaču aktivnost. Komunalac i Grad Požega održali su nekoliko sastanaka s predstavnicima stanara kako bi ih upoznali s mogućnostima putem Fonda za zaštitu okoliša. Sad je potrebna još bolja aktivnost stanara u rješavanju dokumentacije kako bi mogli dobiti sredstva od Fonda i smanjiti troškove grijanja - pozvao je na kraju gradonačelnik Vedran Neferović.




Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI