Aleksić: U Požegi živi 3,5 tisuće srpskih duša. Diskriminirani su od strane Grada; Neferović: To je laž!

Tihomir Aleksić
(FOTO: Lidija Galić)

03.07.2015. | Lidija Galić
Pregleda: 11805

"Želim bolju suradnju. Što se tiče problema, ne bih želio paliti vatru da ta suradnja ne bi zbog toga bila u manjem obimu nego što bismo željeli. Nemojte me o tome pitati", rekao je Gojko Nenadović, novoizabrani dopredsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine u Požegi.

Ipak, pojasnio je da su nezadovoljni činjenicom što im je Grad Požega prije dvije godine odbio dati dvoranu kazališta za obilježavanje desete obljetnice postojanja Vijeća. Dodao je i da je, upravo zbog pritisaka i ucjena na poslu, dosadašnji predsjednik Zdravko Dragaš dao ostavku.




Novoizabrani predsjednik Tihomir Aleksić nezadovoljan je činjenicom da su u proračunu sredstva za rad Vijeća smanjena za 75 posto, odnosno iznose 50 tisuća kuna.


"Grad je uskratio novac pravoslavnoj crkvi"

- Ne možemo zbog toga provesti planinare programe, osim administrativnih obveza. Upozorio sam na to i društvenu pravobraniteljicu. Sredstva su smanjena i Srpskoj pravoslavnoj crkvi te je, tek nakon pisma pučke pravobraniteljice, Grad odobrio 30 tisuća kuna za radove na pravoslavnoj crkvi. Osim pravobraniteljice, imam i upite Vladinog Ureda za ljudska prava što se to događa i zašto je srpska nacionalna manjina diskriminirana od strane Gradske vlasti. Napisat ću onako kako je, držim se onog što je rekao pokojni patrijarh Pavle: "Neka vam riječi budu blage, a dokazi čvrsti" - rekao je Tihomir Aleksić, novoizabrani predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine u Požegi.





- Prema popisu za izbore u Požegi je oko 1.200 Srba, no smatramo da je u Požegi danas oko tri i pol tisuće srpskih duša koje žive i rade u ovom gradu – ustvrdio je Aleksić.

- Možemo predlagati imena ulica i trgova i rješavamo probleme u mjesnim odborima s većinskim srpskim stanovništvom kao što su Gradski i Crkveni Vrhovci gdje smo do sada već puno napravili. Sada prelazimo na Komušinu i Laze. Organizirat ćemo u pravoslavnoj crkvi učenje ćirilice za što već imamo zainteresirane djece – najavio je planove Vijeća Tihomir Aleksić.

Neferović: Aleksić laže zbog svojih političkih afiniteta

- Laž je da nismo dali Srpskoj pravoslavnoj crkvi novac dok nije reagirala pučka pravobraniteljica. Na pomoći koju smo im odobrili zahvalio mi je danas dožupan iz redova srpske nacionalne manjine gospodin Miroslav Grozdanić. 11.svibnja je 30 tisuća kuna uplaćeno na račun Srpske pravoslavne crkve što je još jedan dokaz da Aleksić u prvom javnom nastupu laže i stvara lošu klimu u odnosima, ne građana Požege srpske nacionalnosti, nego njega osobno zbog njegovih političkih afiniteta i stranačke pripadnosti u SDP-u - prokomentirao je na naš upit gradonačelnik Vedran Neferović tvrdnje Tihomira Aleksića.



- Ukoliko gospodin Tihomir Aleksić bude kroz Srpsko nacionalno vijeće provodio politiku SDP-a i njegovog suflera, na uštrb građana srpske nacionalnosti u gradu Požegi onda je on problem te suradnje, a ne gradonačelnik i aktualna gradska vlast. Poznato je da je on bio tajnik u SDP-u i dobivao plaću preko Srpskog nacionalnog vijeća - kaže Neferović.

- Sredstva u proračunu nisu smanjena za 75, nego za 50 poosto. Ove godine će dobiti 65 tisuća, a lani je to bilo 130 tisuća kuna. Razlika je nastala jer ne dobivaju više novac za plaću tajnika koji je bio u profesionalnom radnom odnosu, a to je bio gospodin Aleksić. Njemu je ponuđeno da radi za honorar od dvije tisuće kuna, što je on odbio. Dao je otkaz i zatražio zbog toga 11 tisuća kuna otpremnine kuna i to mu je plaćeno – pojasnio je smanjenje proračunskih sredstava gradonačelnik Neferović.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI