Još nema dogovora, bit će dva festivala!

Ivan Enjingi (desno), Zdravko Ronko (u sredini) u društvu s bivšim predsjednikom Stjepanom Mesićem 2005. godine na Festivalu Zlatne žice Slavonije
(FOTO: Vjeran Blašković)

27.07.2011. | Vjeran Blašković
Pregleda: 11942

Na adrese gradonačelnika Požege Zdravka Ronka, policije, zabavnog programa HRT-a, Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo i medija Glazbeno društvo Zlatne žice danas je uputilo otvoreno pismo u kojemu ponavljaju da je upravo to društvo vlasnik zaštitnih znakova i imena festivala. U pismu kažu kako društvo logo i žig u obliku otvora tambure i žute patkice koristi već 20 godina, koliko i organiziraju festival.

Prikriveno zaštitili logo u svoje ime

Pišu kako je Grad Požega neočekivano te prikriveno, održavajući Glazbeno društvo u uvjerenju o pomoći u organizaciji festivala, smisleno poduzeo radnje kako bi prisvojio pravo organizacije i negirao dvadesetogodišnju tradiciju djelovanja brojnih građana Požeštine predstavljenih Društvom Zlatne žice.


To djelovanje Grada Požege, piše u otvorenom pismu kojega je potpisao predsjednik Društva Zlatne žice Požega Ivan Enjingi stariji, ima tri smjera. Korištenje druge udruge predstavljene osobama podobnim sadašnjoj gradskoj vlasti (Tamburaški orkestar Požega), onemogućavanje djelovanja Glazbenom društvu Zlatne žice i korištenja središnjeg gradskog trga i najznačajnije - potajno registriranje verbalnog i figurativnog žiga - zvučnog otvora tambure i žute patkice - kao zaštićenog znaka kojemu je nositelj Grad Požega.


Postupak poništenja vlasništva zaštitnog znaka

Zbog toga će GD Zlatne žice pokrenuti postupak za proglašenje sadašnje odluke Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo ništavnim jer on vrijeđa prije stečena prava društva. Dodaju kako će pokrenuti i pitanje odgovornosti osoba koje su djelovanjem za udrugu Glazbeno društvo Zlatne žice istodobno neovlašteno poduzimale radnje na registraciji tih žigova, kao i osoba u Gradu Požegi prema kojima će pokrenuti postupak ocjene kaznenopravne odgovornosti.

Ako će to biti potrebno, zakonitosti postupanja podvrgnut će se i gradska odluka o ne dopuštanju korištenja prostora glavnog gradskog trga društvu Zlatne žice za organizaciju ovogodišnjeg festivala, stoji u pismu.

Ivan Enjingi na kraju još jednom apelira na gradonačelnika Zdravka Ronka da preispita motive i same tako motivirane postupke, sve u cilju nastavljanja tradicije održavanja festivala Zlatne žice Slavonije na središnjem gradskom trgu i ove i narednih jeseni.

Do odgovora gradonačelnika Zdravka Ronka pokušali smo doći tijekom poslijepodneva do trenutka objave članka, ali na telefonski broj tajnice Ureda gradonačelenika zadužene za kontakt s medijima nitko se nije javljao.

Dva festivala u isto vrijeme

Kako se može vidjeti na internetu, Požeški tamburaški orkestar koji je od Grada Požege dobio petogodišnju koncesiju za organiziranje Festivala Zlatne žice Slavonije započeo je s pripremama same organizacije festivala na Trgu Svetog Trojstva. Isto tako, kako saznajemo u Društvu zlatne žice niti oni ne odustaju od organizacije svoga festivala, no još ne znaju gdje će se on točno održati. No, jedno je sigurno, oba festivala održavat će se od 1. do 4. rujna.

Pitanje prijenosa uživo na televiziji također je još uvijek otvoreno. Na HRT-u 034portal saznaje kako oni jesu zainteresirani za prijenos jednog festivala, ali kako su pregovori još uvijek u tijeku te ne mogu reći koji će i čiji će to festival biti.

Izvođači na festivalima

Na festivalu kojega organizira GD Zlatne žice neslužbeno saznajemo kako će između ostalih vjerojatno nastupiti Vera Svoboda, Marta Nikolin, Đuka Čaić, Blanka Došen, Ana Baketarić te tamburaški sastavi Gazde, Širok šor, Šarmeri, Slavonska duša, Castrum i drugi, ali da nisu još svi ugovori potpisani.

Što se tiče festivala kojega organizira Požeški tamburaški orkestar danas nismo dobili službeni odgovor o izvođačima osim potvrde voditeljice press centra Lidije Galić da se sve radi profesionalno.

Neslužbeno iz drugog izvora saznajemo kako su neki od izvođača koji će nastupiti na Trgu Sv. Trojstva Krunoslav Kićo Slabinac, Ćiro Gašparac i Stjepan Jeršek Štef.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI