Zaposlila se u Google-u: ¨Napokon imam priliku živjeti dostojanstveno¨

Sanela Marošević s dečkom u Dublinu
(FOTO: Iz priv. kol. S. Marošević)

05.03.2015. | Tomislava Marošević
Pregleda: 15813

Nakon što je dugo vremena preživljavala mjesec po mjesec, radeći kao dispačer za jednoga od mobilnih operatera, odlučila je živjeti svoj san negdje drugdje. Ne razmišljajući previše o tome hoće li u dalekoj Irskoj uspjeti, spakirala je najdraže stvari i s dečkom se odselila u Dublin. Tako je počela priča o 27-godišnjoj Saneli Marošević iz Pakraca i njezinom novom životu daleko od svoje domovine.

- Nisam znala što me tamo čeka, hoću li uspjeti pronaći posao ili ne, kako ću se snaći u tuđoj zemlji o čijim sam običajma samo čitala. Bojala sam se svega novoga što me čeka, ali sam imala jak osjećaj kako me tamo čeka nešto bolje. Prije samog polaska bilo je potrebno rezervirati hostel putem interneta za minimalno 2 tjedna i naravno kupiti avionske karte koje su znatno povoljnije ukoliko se kupuju barem mjesec dana ranije. Pri dolasku u Dublin doradila sam svoj CV, isprintala u stotinjak primjeraka i posao tražila tako da sam dopodne svoj CV dijelila po gradu, doslovno ulazila u svaki objekt koji me zanimao te razgovarala s menadžerima. Oni su bili izuzetno ljubazni i uslužni, nije to kao kod nas u Hrvatskoj, nema toga da se bilo tko ljuti kad dođete pitati za posao. Ovdje možete popričati zbog čega ste došli, reći nešto o sebi i oni najčeće obećaju da će nazvati ukoliko budu tražili radnike. Traženje posla tamo nije nikakav bauk - opisuje nam Sanela.

- U Dublinu je praksa da dvije ili tri osobe rade posao koji bi u Hrvatskoj radila jedna osoba. Minimalna plaća je 8,65 eura po satu. Ugovor o radu  je vrlo jednostavan, priloži se PPS nuber i broj bankovne kartice. Plaća je tjedna ili mjesečna, ovisno o poslodavcu. Ukoliko je tjedna, isplata je svaki petak. Za godinu u kojoj si počeo raditi u Irskoj ne plaćaš porez državi, to je nekakva vrsta olakšice za strance. Irska također daje poticaj obiteljima, tako da partneri plaćaju manji porez ukoliko su u braku ili imaju djecu.


- Cijene hrane su  gotovo jednake kao u Hrvatskoj, ali su sniženja ovdje puno veća, pa smo tako često kupovali po 20 banana za samo 3 eura. Voda je u Irskoj besplatna, režije se plaćaju svaka 2 mjeseca (struja, plin, odvoz smeća, internet), ovisno kakve davatelje usluga imate, sve se plaća putem bankovne kartice, ovdje nema papirnatih računa. Stanarine su iznimno visoke, potražnja za stanovima je velika, a ponuda mala. Za manji, jednosoban stančić potrebno je izdvojiti od 800 do 1.000 eura, ponekad i više. Ugovor se mora potpisati gotovo u svim slučajevima na 6 mjeseci ili godinu dana.


- Od svega su me se ovdašnji ljudi najviše dojmili. Irci su druželjubivi, vikend se ne može zamisliti bez veselice i pravog, zasluženog odmora. Već se stvarno osjećamo kao domaća. U Dublinu smo već više od godinu dana, dečko radi za Facebook, dok sam ja zaposlena u Googleovoj kantini. Zarađujemo i više nego dovoljno za lagodan život, a dosta novca uspijemo i staviti sa strane. Svoju odluku da odem iz Hrvatske nisam požalila jer napokon imam priliku živjeti dostojanstveno. A i istini za volju, vodim se za onom Andrićevom: "Toliko je bilo u životu stvari kojih smo se bojali. A nije trebalo. Trebalo je živjeti" - zaključuje Sanela.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI