Maras u Požegi: ¨Moramo što više ulagati u ovaj dio Hrvatske¨

Gordan Maras
(FOTO: Aleksandar Grlić)

03.03.2015. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 5493

Ministar Gordan Maras je danas sa svojim suradnicima iz Ministarstva poduzetništva i obrta i agencije HAMAG, poduzetnicima i obrtnicima Požeško-slavonske županije predstavio 4,37 milijardi težak program potpora "Poduzetnički impuls". Maras, koji je na predstavljanje u konferencijskoj dvorani požeške Gimnazije došao sa stranačkim kolegom iz redova SDP-a i saborskim zastupnikom Zdravkom Ronkom, zapravo se nije dugo zadržao. Predstavljanje je većinom prepustio suradnicima. Poduzetnički impuls ove godine 88 posto sufinancira Europska unija.

- Ove godine imamo tri i pol puta veći iznos, sada je 4,3 milijarde kuna. 33 su programa. Svatko može naći svoj prostor. Motiviralo nas je to da su nam na raspolaganju sredstva EU. Imamo veliku mogućnost i dobro smo to prošle godine odradili. Sad se prvi put tako velika sredstva stavljaju na raspolaganja poduzetnicima i u Požeško-slavonskoj županiji i cijeloj Hrvatskoj. Imamo potpore za nastupe na sajmovima od 10.000 kuna do velikih investicija gdje je bespovratna potpora 15 milijuna kuna. Očekujemo puno interesa tvrtki. Bitno je da nam se jave i jedinice lokalne samouprave jer imamo potpore za poduzetničku infrastrukturu. Nadam se da s tu načelnici i gradonačelnici i župan jer imaju što za čuti - rekao je ministar Maras.

Predstavnika lokalne vlasti uglavnom nije bilo, no oni kažu da ih nitko nije pozvao.


- Grad Požega nije službeno dobio nikakvu obavijest ni poziv. Žao mi je i rado bih došao da nas je netko uopće pozvao, odnosno da sam znao za ovo predstavljanje - odgovorio nam je požeški gradonačelnik Vedran Neferović.


- Poduzetnici i obrtnici od pamtivijeka drže Grad Požegu i Požeško-slavonsku županiju. Podsjetio bih samo na 1739. godinu kad je dvije trećine građana pomrlo od kuge i kada je, upravo na plećima obrtništva, grad za svega 10 godina postao još jači, bolji i veći. I danas ćemo imati prilike dati jednu pozitivnu smjernicu, snažnu injekciju s 4,37 milijardi koje će se upumpati u poduzetništvo naše države - rekao je pak saborski zastupnik Zdravko Ronko.

- U protekle tri godine smo uložili nešto ispod dvije milijarde kuna i utjecali na 12.000 radnih mjesta. Sad kad imamo dva i pol puta više sredstava, izračunajte koliko bi to trebalo otvoriti radnih mjesta, pomoći ljudima da stvaraju novu vrijednost, izvoze i na kraju krajeva da gospodarstvo krene naprijed. Očekujemo velik vjetar u leđa poduzetnicima i obrtnicima. U odnosu na prvu godinu smo drastično smanjili papirologiju, treba vam samo jedna prijava i dokument iz Porezne uprave. Na početku 2011. godine to je bio 30-ak papira. S druge strane imamo i garancijski fond naše agencije HAMAG koja godišnje izdaje oko 500 jamstava, ove godine očekujem da će ih biti dvostruko više jer smo uveli mikrokredite za najmanje poduzetnike - nastavio je ministar.

- Odaziv je dobar s obzirom na gospodarsku snagu županije. Gdje ima više poduzetnika, ima više prijava, ali znam da je Požeško-slavonska županija imala prijave, ne primjerice kao u Zagrebu, ali bilo ih je. S te strane moramo što više ulagati u ovaj dio Hrvatske i Slavonije. Sada nam je na raspolaganju puno više sredstava. Pokušat ćemo motivirati ljude da se jave. Raduje me interes koji vidim ovdje u dvorani - odgovorio je Gordan Maras na vrlo konkretan upit o broju poduzetnika iz Požeško-slavonske županije koji su protekle tri godine iskoristili neku od potpora.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Izlazite li na glasanje u srijedu, 17.4.2024.?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI