Velika i Kutjevo u projektu vodovoda i odvodnje vrijednom 3,4 mil. kn

Josip Budimir, Vlado Boban, Ante Kolić i Mile Beslić
(FOTO: Aleksandar Grlić)

27.02.2015. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 9213

Kutjevački gradonačelnik Josip Budimir, načelnik Velike Vlado Boban i direktor Tekije Ante Kolić su danas u Velikoj potpisali ugovor o partnerstvu na projektu "Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture aglomeracija Kutjevo i Velika".

U sklopu projekta vrijednog oko 3,37 milijuna kuna izradit će se dokumentacija za sustav odvodnje i vodoopskrbe na području Velike i Kutjeva. Prema podatcima izloženim na konferenciji za medije postojeća priključenost na području Požeštine je oko 45 posto, Općine Velika tek 22 posto, a Grada Kutjeva 60 posto. Prikupljene otpadne vode se ispuštaju putem više ispusta u Kutjevačku riku i Veličanku bez prethodne obrade, a neprikupljene otpadne vode se nekontrolirano ispuštaju u vodotoke. Ovaj projekt je prvi korak u popravljanju ovih poraznih činjenica.

- Radi se o projektu poboljšanja vodno komunalne infrastrukture aglomeracije Kutjevo-Velika. Tekija ga je prijavila Ministarstvu poljoprivrede početkom prošle godine. U projektu je bila obuhvaćena i aglomeracija Kaptol. U postupku ocijene isplativosti prijave Kaptol je nažalost izašao iz projekta jer nema dovoljno stanovnika i nije u prioritetima prema vodno-komunalnim direktivama. S obzirom na  malu priključenost na sustavu odvodnje na području Velike i Kutjeva i potrebe pročišćavanja otpadnih voda, Tekija je potpisala ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava i sufinanciranju s Ministarstvom poljoprivrede i Hrvatskim vodama. Vrijednost projekta je 3.367.750 kuna od čega se iz sredstava EU osigurava 85 posto sredstava, a Tekija, Općina Velika i Grad Kutjevo će osigurati 505.162 kune. Rok za provedbu i izradu dokumentacije je sredina 2016. godine - pojasnio je Mile Beslić, rukovoditelj razvojno-tehničkog sektora u Tekiji.


- Naša općina je pokrivena 22 posto. Nisam time zadovoljan. Veseli me ovaj projekt i što ćemo imati uvjete da se možemo prijaviti na fondove Europske unije. Jedan od tih projekata je već realiziran, a to je mreža naselja Trenkovo i Trnovac koja će povećati postotak priključenja ljudi na javnu odvodnju. Mislim da ćemo u tijeku ove godine dobiti građevinsku i lokacijsku dozvolu, nadam se da će u 2016. krenuti s radovima. Naravno ne odustajemo od ostalih naselja. Normalno je da u 21. stoljeću imaju sve komunalne uvjete koje imaju svi ostali. Kolega iz Kutjeva i ja smo objeručke prihvatili ovaj projekt da se poboljšaju životni uvjeti naših građana - izjavio je Vlado Boban, načelnik Općine Velika.


- Iznimno mi je drago da predstavljamo ovaj hvalevrijedan projekt za sve sredine, pogotovo za Kutjevo koje nažalost komunalno i infrastrukturno zaostaje za ostalim gradovima na području Hrvatske. Iako je izgrađenost kanalizacijskog sustava oko 60 posto, kao i kolega Boban, nisam zadovoljan tom izgrađenošću i nastojim da ona bude još bolja. Otkako sam gradonačelnik, najviše upita imam u vezi kanalizacije i odvodnje u Gradu Kutjevu. Evo, sad konačno mogu građanima ponuditi i odgovor. Grad Kutjevo i sve naše službe će potpuno surađivati s Tekijom, riješiti sve imovinske odnose i uvjete da se projekt što prije ostvari - rekao je kutjevački gradonačelnik Josip Budimir.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI