Neobične intervencije: Pijanu staricu spašavali s krova, po mraku hvatali pčele

Vatrogasci ruše drvored u Vukovarskoj
(FOTO: Lidija Galić)

19.01.2015. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 10617

"Proljetos se prevrnuo kamion sa 70 košnica pčela i to usred Pleternice, srećom po noći. Dečki koji su ih vozili su na krivini naglo skrenuli, okvir koji ih je držao na vozilu nije bio pričvršćen pa su ispale iz kamiona", prisjeća se Dragutin Žnidarec, zapovjednik DVD-a Pleternica još jedne od neobičnih vatrogasnih intervencija koje nisu stale u naš prvi članak o netipičnim poslovima koje vatrogasci diljem naše županije moraju obavljati. U takvim neobičnim intervencijama vatrogasci često više stradaju nego u požarima.

- Oni su imali pčelarska odijela, ali i njima je to bilo previše pčela. Polijevali smo ih vodom koliko možemo da im ovlažimo krila da ne mogu letjeti. Naravno, politi ih možeš samo jednim dijelom, tako da su izbole i nas. Vozila su bila puna pčela. Situaciju smo rješavali pet sati. Sva sreća da je to bilo noću oko pola 3 pa su ljudi spavali, inače bi bilo veselja. To se dogodilo kod donjeg orljavskog mosta u Pleternici, skoro u centru grada. Imao sam između 30 i četrdeset uboda, kolega ih je isto imao otprilike toliko. Srećom, znao sam da nije osjetljiv na to. To provjeravamo u razgovoru s ljudima, jer je to ipak nezgodna situacija. Pčelari su spasili dio pčela, a drugi dio ih je uginuo od vode i stresa. Odvezli su ih izvan naselja u industrijsku zonu i tamo su ih pretovarili - opisuje Žnidarec.

Od zapovjednika DVD-a Jakšić i Velika doznajemo kako također obavljaju svakakve poslove koji često ne spadaju u njihovu djelatnost - od skidanja mačaka s krovova do saniranja krovova nakon nevremena. Skoro nema vatrogasca koji se nije susreo sa stršljenima. Iako to nisu vatrogasni poslovi, često ih odrade ako mogu pomoći ljudima. Brestovčani su pak imali malo neobičnije intervencije.


- Prije tri-četiri godine smo u jednom selu baku skidali s tavana. Napila se i kako nam je rečno, vjerojatno se htjela objesiti. Smrzla se na tavanu jer je bila pijana, a hitna pomoć nije mogla doći do nje. Morali smo je vezati gurtnama i skidati s tavana. Sve se ipak dobro završilo. Preko štrika i koloture smo je skinuli. To nam je bila najneobičnija intervencija ikada. Jednom pak smo sreli pijanog traktorista u Nurkovcu. Išli smo vatrogasnim vozilom iz Požege, a on je krivudao lijevo-desno po cesti. Nazvali smo Centar 112 da pošalju policiju. Nakon što je skoro podletio pod autobus, krenuli smo ga sami zaustavljati. Nikako nije htio stati, jedva smo ga skinuli s traktora u Skenderovcima. Onda je došla policija i isključila ga iz prometa. Imamo svakakvih intervencija, takve stvari se ipak rijetko događaju - kaže Alen Ugrin, zapovjednik DVD-a Brestovac.


- Bude i smiješnih situacija. Jednom nam je netko javio da kod čovjeka u Pavlovcima gori štagalj. Došli smo na taj kućni broj, a čovjek je tamo zapravo napravio ljetnu kuhinju. Dimnjak od "šporeta" je izveo kod štaglja. Uletjeli smo u dvorište i pitali "Što gori?!", a ono žena kuha ručak. Bili smo ponuđeni da ostanemo na ručku, ali nismo ostali - podijelio nam je Ugrin jednu anegdotu za kraj.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI