Proračun glatko prošao: Usvojeni HDSSB-ovi amandmani teški 220.000 kn

Usvojeni su amandmani HDSSB-ovih vijećnika
(FOTO: Lidija Galić)

10.12.2014. | Lidija Galić
Pregleda: 12062

S 22 glasa ZA i devet suzdržanih usvojen je proračun Požeško-slavonske županije u iznosu od 83,3 milijuna kuna što je za oko sedam posto manje od proračuna za 2014.



Uz SDP-ove vijećnike suzdržana je bila vijećnica, nedavno smijenjena predsjednica Županijske skupštine, Mirela Mezak Stastny.


- Je li zakon o porezu na dohodak, zbog kojeg između ostalog tvrdite da će proračun biti manji za sedam posto, stupio ili će tek stupiti na snagu? Vi sad navodite opravdanje i pitam je li sad stupio na snagu? Kad stupa na snagu? – pitala je župana Alojza Tomaševića Mezak Stastny.




- Stupa 1. siječnja 2015., a mi i govorimo o proračunu za 2015. – pomalo iznenađen ovakvim pitanjem odgovorio je Tomašević.

- Jasno mi je da govorimo o proračunu za 2015. Kako Vi znate da će smanjenje proračuna zbog toga biti sedam posto ako komparirate zakon iz 2012. i onaj koji će stupiti na sagu 2015., a ne znate koji će biti učinci tog zakona? – inzistirala je vijećnica Mezak Stastny.

- Moramo raditi proračun na temelju procjene. Bili bi sretni da gubitak bude nula kuna. U tom kontekstu predviđamo prihode i rashode i zato u konačnici imamo i rebalans – odgovorio je župan.



Franjo Odobašić (SDP-HSU) inzistirao je na proračunskim izdvajanjima za poljoprivredu.

- Već ćete pomisliti i reći, kad se donosi proračun ili rebalans, taj Franja je kao papagaj. I točno je, uvijek isto. Župan je rekao da su iznosi za poljoprivredu kao i lani. Tako i je, samo su izmijenjene neke pozicije pa primjerice crne svinje nema, ali sad imamo 300 tisuća kuna za ruralni razvoj. Ne znam kud će taj novac nestati kao što ne znamo ni gdje je otišlo lanjskih 200 tisuća. Od direktne pomoći za poljoprivredu ostalo je samo jadnih 50 kuna za osjemenjivanje krava. Nije mi jasno, do sad je bilo dovoljno 150 tisuća, a sada je predviđeno 200 tisuća. Postoji li možda kakav dug prema veterinarskoj pa se ta pozicija mora povećati ili se povećao broj grla za što sam 100 posto uvjeren da nije. Nisam zadovoljan – ustvrdio je Odobašić te kod glasovanja bio suzdržan.



Amandmane na proračun dostavili su HDSSB-ovi vijećnici.50 tisuća kuna zatražili su sufinanciranje toplog obroka učenicima osnovnih škola slabijeg imovinskog stanja, 20 tisuća kuna za subvencioniranje dostave proizvoda pčelara kako bi im se olakšala teška situacija u kojoj su se našli zbog nepovoljnih vremenskih prilika u posljednje dvije godine te 150 tisuća kuna za subvencioniranje mladih poduzetnika koji prvi puta otvaraju vlastitu tvrtku.

Kako su sva tri prijedloga županijskih HDSSB-ovaca usvojena neupitno je bilo njihovo dizanje ruku za usvajanje proračuna.









Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI