¨Bila je to igra živaca, pobijedili smo u zadnjim satima natjecanja¨

Dalibor Banaj i Hrvoje Jakopčević svjestki su prvaci u pecanju
(FOTO: Facebook)

29.09.2014. | Lidija Galić
Pregleda: 29180

Hrvoje Jakopčević i Dalibor Banaj svjetski su prvaci u lovu na šarane. Za ovo su se prestižno mjesto izborili na natjecanju održanom na jezeru u talijanskom gradiću Pietrafitta. Sudjelovalo je 72 ekipe iz 24 reprezentacije. Hrvatska je odnijela ukupnu pobjedu, a pojedinačno je zlato pripalo našim sugrađanima.

- Pecalo se 72 sata bez prestanka. Gotovo uopće nismo spavali. Noću, kad je riba lošije riba grizla, naizmjence bi se odmorili po sat-dva u ležaljci. Bilo je jako naporno, ali kad smo stali na postolje sve smo brzo zaboravili - prepričava Hrvoje Jakopćević. Bodovala se ukupna kilaža ulovljenih šarana i amura.

- U obzir dolaze samo ribe iznad kilogram i pol i tko tijekom 72 sata ulovi najveću kilažu taj je pobjednik u svom sektoru. Mi smo ulovili 143 kilograma dok su sljedeći iza nas ulovili oko 120 kilograma - pojašnjava Hrvoje.


Za ovo se natjecanje pripremao nekoliko mjeseci.


- Trčao sam i dizao utege. Fizička sprema je itekako važna jer, primjerice, na natjecanju smo imali dva hranilišta na udaljenosti od 120 i 155 metara gdje smo s obale zabacivali štapove i hranili ribu tijekom ta tri dana. Hranu smo bacali često i to je stvarno teško za izdržati. Ipak, najvažnije u svemu je biti psihički spreman. Stalno gledaš ekipe s kojima se natječeš, ideš gore-dole u plasmanu, bilo je stvarno napeto. Uspjeli smo prestići protivnike tek zadnje jutro - dodaje.



Uz Hrvatsku, koja je najuspješnija nacija u lovu na šarane, favoriti su bili Južnoafrikanci koji imaju jaku financijsku potporu te Englezi. Hrvoje i Dalibor ribolovom se bave od malih nogu, ali su četiri godine u natjecateljskom rangu i reprezentaciji.

- Još uvijek se dojmovi nisu slegli. Sve se nekako složilo. Na dosadašnjim nam je natjecanjima uvijek malo falilo. Sad se konačno sve posložilo i osvojili smo ekipno i pojedinačno zlato. Kad staneš pred sve te ljude iz cijelog svijeta, osjećaj je predobar - sretan je Dalibor Banaj.

Najnapetije je bilo u samoj završnici kad su se za pobjedu borile tri ekipe.

- Izvlačili smo ribu za ribom. Kad smo shvatili da smo blizu zlata uslijedilo je najdužih nekoliko sati u životu. Logistika je pratila situaciju u protivničkim boksovima i dojavljivali su nam tko je koliko ulovio. Igra živaca u pravom smislu riječi. Presudilo je svega nekoliko riba - prisjeća se.



Obojica kažu da su imali odličnu logistiku koja im je pripremala i donosila hranu. U rezervi su imali i trojicu ribiča iz Lipika: Davora Jandrokovića, Zorana Kolbabu i Marija Fidera, no uspjeli su izdržati sve napore tako da nisu morali uskakati.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI