Plamen u vrijeme recesije povećao izvoz za 10 posto!

Vinko Matijević ispred redizajniranih proizvoda Plamen Internationala
(FOTO: Vjeran Blašković)

30.06.2011. | Vjeran Blašković
Pregleda: 18837

Pronaći pozitivne primjere industrijskog gospodarstva u vrijeme hrvatske recesije na našem području i nije baš lako. Jedan od tih dobrih primjera po svim je pokazateljima požeška tvrtka Plamen koja je, dok jedni viču da je kriza, povećala izvoz na godišnjoj razini za 10 posto! Ujedno je to najveći izvoznik iz naše županije.

Požeški proizvođač peći i kamina na kruta goriva izvozi 75 posto proizvodnje, pa se njih slaba kupovna moć stanovništva u Hrvatskoj previše ne tiče. Izvoze u 29 zemalja gdje je očito ekonomska kriza već neko vrijeme stvar prošlosti.

Najveća prosječna plaća kod velikih tvrtki

- Prosječna neto plaća u 2010. godina u tvrtki je bila 3.750 kuna. Tijekom godine svakom radniku isplatimo 2.900 kuna za uskrsnice, božićnice i regres. Prijevoz radnicima plaćamo ovisno o mjestu prebivališta od 250 do 800 kuna mjesečno - kaže član uprave Plamena Vinko Matijević.


Dodaje kako uspjeh kojega postižu ne grade na niskim plaćama radnika. - Početna neto plaća za višu stručnu spremu je 6.200 kuna, a za visoku 8.240 kuna. Trenutno radimo reorganizaciju i sistematizaciju kako bismo povećali plaće za 3 do 5 posto - ispričao nam je Matijević rekavši i kako tvrtka redovito isplaćuje jubilarne nagrade radnicima, kao i poklon za djecu uoči Svetog Nikole.


Ulaganja u pogone

Kroz godinu i pol tvrtka će doživjeti novo osuvremenjivanje. U planu su nove elektro peći kao i nove linije za lijevanje. Unatoč svemu tome, Matijević kaže kako bi kada bi imali iste uvijete poslovanja kao razvijene zemlje Europe bili još konkurentniji i tako povećali zaposlenost za 50 do 60 posto! Matijević kaže kako hrvatske tvrtke plaćaju najskuplji plin u Europi!

Unatoč svemu, na linijama u Plamenu trenutno se radi nova redizajnirana peć Trenk, novi "Slavonac", Amity, Barun u dvije verzije, Maestral te Dora 8 i Dora 10.
- Kontinuirano ulaganje u novi dizajn je uvjet bez kojega se ne može opstati na tržištu - zaključio je u razgovoru za 034portal Vinko Matijević.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI