Škorvaga: Želimo prodrmati tamburašku scenu

Veljko Valentin Škorvaga
(FOTO: Lidija Galić)

05.09.2014. | Lidija Galić
Pregleda: 7579

"Osmislio sam cijelu koncepciju festivala tako da bi on trebao postati privredna grana. K tome težimo i vjerujem da ćemo to i ostvariti. Imamo punu potporu Grada, Županije i općina, a posljednjih nam se mjesec dana žele priključiti i cijela Slavonija i Hrvatska", rekao je na konferenciji za novinare Veljko Valentin Škorvaga, direktor Aurea festa. Dodaje da predstoji animiranje publike i sudionika iz susjednih zemalja, a potom i drugih dijelova Europe.

- Ove se godine obilježava 45 godina od prvog festivala koji je sada dobio novo lice. Osmislio sam ime Aurea fest kao poveznicu s Vallis Aureom što bi na hrvatskom značilo Zlatni festival – dodao je Škorvaga.

Ponovio je da Aurea fest objedinjuje deset različitih festivala i programski je vrlo bogat o čemu svjedoči publika koja, bez obzira na kišu, svakodnevno dolazi popratiti festivalska događanja.





Zahvalio je svima koji su do sada radili na požeškom festivalu, od 1969. do danas, jer je to zahtjevna i teška organizacija.

Zadovoljan je i odazivom sponzora zbog čega su gotovo svi programi festivala besplatni. Ipak, dodao je, hoće li tako i ostati vidjet će se u budućnosti.

Na novinarski upit na koji su način birane pjesme za festival i hoće li požeški festival ostati na tragu dosadašnjih godina kada je za cilj imao promociju tamburaške glazbe Škorvaga je pojasnio da su se pjesme birale putem natječaja, na temelju glasova putem YouTube-a i na poziv direktora Festivala. Ove godine nema nagrada za pobjednike već su, kako je rekao, aktivnosti festivala usmjerene na snažniju promociju samih pjesama.

- Ne možemo konzervirati glazbu da bude isključivo bliska folkloru bez da dozvolimo drukčije utjecaje. Tamburaška scena tek ovako okupljena na jednom mjestu pokazuje bogatstvo svog izričaja. Počelo se događati da su i aranžmani i način izvođenja pjesama postali vrlo slični kod mnogih sastava, bez inovacija, što dovodi do zasićenja i zamora. Želimo prodrmati tu scenu, a koliko ćemo uspjeti, pokazat će vrijeme.

Nakon konferencije za medije promovirana je pjesma "Bijeli jorgovan" za koju je tekst napisao novinar Nikola Kristić, a večeras će je na Festivalu popularne glazbe otpjevati Željko Barba. Program počinje u 20 sati. Neki od izvođača su Miroslav Škoro, Ivan Zak, Alen Islamović, Igor Delač, Prva liga, Antonija Šola i TS Barabe, Marko Musil i drugi.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI