U Njemačkoj ga čeka posao: ¨Život u Hrvatskoj više nije imao smisla¨

Boban Zdjelarić zbog posla napušta Hrvatsku
(FOTO: Mario Barać)

04.06.2014. | Mario Barać
Pregleda: 28276

Broj nezaposlenih u Hrvatskoj iz mjeseca u mjesec konstantno raste pa ne čudi što sve više mladih svoju budućnost vidi izvan granica Lijepe naše. Među njima je i Boban Zdjelarić, 26-godišnji Pakračanin koji će 15. kolovoza na duži period reći zbogom Pakracu i Hrvatskoj.

Svoju je budućnost potražio i pronašao u njemačkom gradu Leipzigu gdje će od 1. rujna raditi i školovati se u Deutsche bahn (Njemačke željeznice) s kojima je 1. travnja ove godine potpisao ugovor. Tako će Boban po drugi puta sreću potražiti u Njemačkoj u kojoj je boravio od 1999. do 2006. godine.

Sedam godina u Njemačkoj, sedam u Hrvatskoj


- Rođen sam u Pakracu 1988., dio djetinjstva sam proveo ovdje te kod bake i djeda u Orljavcu, ali sam se s majkom Vesnom o ocem Milenkom često selio po Hrvatskoj. Nakon što sam završio peti razred, roditelji su odlučili da idemo u Njemačku gdje sam jedan razred pohađao dualno i imao sam godinu dana da naučim jezik. Nakon završenih deset razreda osnovne škole završio sam i jednu godinu takozvane "pripreme za daljnji poslovni život". Taman sam završio tu godinu škole kada smo odlučili ponovno se vratiti u Hrvatsku i ovdje, s roditeljskom zaradom iz Njemačke, pokušati graditi izgraditi novi život – počinje svoju priču Boban.


U Pakracu je nastavio školovanje i to za staklorezača jer su mu tako savjetovali stariji, zbog postojanja staklane u Lipiku i većih izgleda za dobivanje posla. Odmah po završetku trogodišnje škole, u rujnu 2008. godine Boban je počeo raditi u Lipik - glasu gdje je radio pet mjeseci. Potom je radio kod raznih privatnika, što poslove u struci, što ostale fizičke poslove poput košnje, kopanja kanala i slično. U staklani je ponovno počeo raditi u lipnju 2010. da bi nakon godinu dana godine dobio otkaz kao tehnološki višak i od tada je nezaposlen.

Umjesto posla – obećanja

- Izgubio sam previše vremena na traženje posla, moljakanje, ali i na čekanje da se ostvare neka od obećanja poput onih koja sam dobivao u Gradu Lipiku. To je sve trajalo do prosinca prošle godine kada mi je prekipjelo i kada sam definitivno odlučio tražiti posao u Njemačkoj - pojašnjava Boban.

Tvrdi da se za to temeljito pripremao, radio je na tome dva mjeseca gotovo svakodnevno, napravio vrlo ozbiljan životopis i zamolbu koji je u Njemačkoj poslao na adrese 40-ak tvrtki. I sam je ostao iznenađen kad je vrlo brzo na mail dobio odgovore gotovo svih tvrtki kojima je zamolbe poslao.

U Njemačkoj mogao birati posao

- Praktički sam bio u situaciji da mogu birati koji posao želim jer mi je na zamolbu pozitivno odgovorilo oko 25 tvrtki. Među njima i Deutsche bahn koje je jedna od najjačih državnih tvrtki i za koju Njemci kažu: "Kada bi propao Deutsche bahn, propala bi i Njemačka". Nekoliko sam dana nakon maila dobio online testiranje koje sam odradio u 60 minuta i koje sam položio nakon čega su mi za 3. ožujka zakazali intervju i osobno upoznavanje u Dresdenu gdje je njihova baza. U tih sam mjesec dana u Njemačkoj obavio još nekoliko intervjua jer se nisam želio dovesti u situaciju da se u Hrvatsku vratim bez potpisanog ugovora. Ipak, stvari s Deutsche bahn su se razvijale munjevito. Nakon što sam prošao intervju, odradio sam psihotest i prošao liječnički te već 1. travnja potpisao ugovor - priča Boban.

Dodaje i kako je za tri tisuće radnih mjesta pristiglo ukupno 23 tisuće zamolbi. U Leipzigu će ga čekati majka Vesna koja se u Njemačku vratila prije skoro dvije godine i gdje radi kao kuharica u jednom restoranu.

Tri godine rada uz školovanje

Boban ima samo hrvatsko državljanstvo, ali, kako ističe, budući poslodavac mu je na razgovoru rekao da je to sada njihova briga. Pomogli su mu u mnogome, pa tako i u nostrifikaciji diploma, a u ugovoru su već definirane sve bitne stavke. Tako Boban zna da će naredne tri godine živjeti, raditi i školovati se u Magdeburgu, za smijer održavanja željezničke infrastrukture. U prvoj godini brutto plaća će mu biti 900 eura, imat će plaćenu hranu i smještaj u domu, besplatan prijevoz željeznicom, radni tjedan će mu trajati 38 sati, a ima i 28 dana godišnjeg odmora. Već sada zna i da će prvi godišnji imati od 20. prosinca do 5. siječnja. Također zna i koje će biti područje gdje će terenski raditi, a možda i najbitnija stavka ugovora je da ga, ukoliko uspješno položi ispite, nakon tri godine čeka stalni posao.

"Ovdje sam pokušao sve"

- U Njemačku odlazim s pomiješanim osjećajima. Sretan sam jer konačno vidim budućnost, znam za što ću raditi i to mi je veliki motiv. Ovdje više nisam mogao živjeti bez posla ni u iščekivanju hoće li i kada posla uopće biti. Nitko mi ne može prigovoriti da nisam pokušao baš sve, ali, nažalost, nije išlo. Teško mi je ovdje ostaviti rodbinu i sve što smo stekli proteklih sedam godina, ali ovakav život više nije imao smisla jer se to svodilo na preživljavanje bez ikakvog konkretnog plana za budućnost. Zbog svega toga osjećam razočaranje jer sam, kada smo prije sedam godina dolazili u Hrvatsku, imao puno veća očekivanja. Ovo sam možda mogao napraviti i ranije, ali sam čekao i nadao se doslovno do zadnje granice strpljenja. Nisam oženjen pa mi je i to bila prednost u odluci da dignem sidro - priznaje Boban.



Velika ljubav mu je rukomet koji mu je posljednjih mjeseci bio jedini izvor prihoda jer je, kao školovani i licencirani trener, radio u ŽRK "Lipik". Najavljuje da će igračku, a možda i trenersku karijeru nastaviti u Lepizigu u koji odlazi već sljedeći ponedjeljak. Razlog je upoznavanje sredine u kojoj će živjeti i raditi, a do kraja lipnja će se vratiti u Hrvatsku. - Dobro ću se odmoriti tih mjesec i pol dana, a onda od 1. rujna započinjem s novim životom - zaključuje Boban.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI