¨Želim služiti Hrvatskoj kako bih nastavio očevim stopama¨

Marko Bobanović (u sredini) s ocem i djevojkom
(FOTO: Aleksandar Grlić)

10.05.2014. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 14888

Svečana prisega 12. naraštaja ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju održana je danas u Središtu za temeljnu obuku u Požegi. Prisegnulo je 37 ročnica i 337 ročnika. Prisutne ročnike s ponosom su ispratili roditelji, djevojke i dečki te prijatelji. Najbolji od njih će dobiti priliku potpisati ugovor s oružanim snagama.

- Netko će možda reći zašto 371, a uvijek pozivamo 400 ročnika. Ove godine je odlučeno da nećemo pozivati zamjenu za one koji odustanu. Interes nam je da nitko ne odustane, međutim ovo je dragovoljno služenje i svatko može u bilo kojem trenutku u ovih osam tjedana odustati. Netko shvati da to nije za njega ili mu se otvore nekih druge prilike. Nama je normalno interes da svi oni koji su ovdje s uspjehom završe. Oni koji su danas dali prisegu sigurno su visoko motivirani za pridruživanje oružanim snagama Republike Hrvatske - izjavio nam je general bojnik Dragutin Repinac, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske.

Najavljena srednja vojna škola u suradnji Tehničke škole Požega i MORH-a mogla bi svoje polaznike upisati iduće godine.


- Činjenica je da se o tome razgovara i da se taj koncept mora detaljno razraditi. Nije odluka samo na Ministarstvu obrane, nego i na Ministarstvu znanosti i drugim institucijama. Nadam se da bi se ovaj koncept realizirao tek iduće godine s obzirom na administrativne elemente koje je potrebno odraditi, te da bismo nagodinu mogli krenuti s obukom tih mladih ljudi. S tim da će i oni bez obzira na takvu školu morati doći ovdje i odslužiti dragovoljno. Imat će iste uvjete, ali ako budu ušli u program imat će i određene prednosti jer su se već motivirali za ulazak u oružane snage - kazao je Repinac.


Dok su se opraštali od obitelji i fotografirali za uspomenu, ročnici su nam otkrili svoje razloge koji ih motiviraju da se pridruže oružanim snagama.

- Motivirala me želja da nađem zaposlenje. Prijavio sam se prije dvije godine. Radio sam u proizvodnji i ostavio sam sve. Vojska je definitivno zanimljiviji poziv. Prošao jesam, tako da ćemo vidjeti do kraja, možda upišem i dočasničku školu. Nisam prvi put u Požegi, bio sam tu kao klinac. Tu imamo rodbinu, tako da imam kod koga otići na nedjeljni dopust - rekao nam je Josip Aračić iz Zvečaja kod Duge Rese.



- Želim biti vojnik odmalena. Nitko mi to nije u obitelji. Mislim u dočasničku školu, pa kad završim fakultet jednog dana možda postanem i časnik. Želja mi je studirati kriminalistiku. Želio bih kasnije biti u vojsci, policiji, vojnoj obavještajnoj agenciji, bilo čemu elitnome - povjerio nam je Dorijan Pavlović iz Splita.



- Dolazim iz Biograda. Ima nas dosta Dalmatinaca, iako je to svejedno. Nema tu razlike, Dalmacija i Slavonija. Svi smo sad prisegli za jednu državu. Potaknuo me je otac i sama ta njegova borba kroz stvaranje Hrvatske. Želim nastaviti njegovim stopama - rekao nam je Marko Bobanović.

- Ponosim se na sina što je krenuo u vojsku jer sam od 1991. sudionik Domovinskog rata te stvaranja hrvatske vojske i države. Drago mi je i nadam se da će uspješno završiti obuku. Danas sam najsretniji čovjek - kazao nam je njegov otac, stožerni narednik Antonio Bobanović dok je skoro ispustio suzu radosnicu.

FOTO Pogledajte galeriju.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI