Šćulac protiv Tekije i HERA-e traži zaštitu udruge Potrošač

Branimir Šćulac ispred kotlovnice u Babinom viru
(FOTO: Mario Nakić)

13.06.2011. | Mario Nakić
Pregleda: 8783

HERA (Hrvatska energetska regulatorna agencija) je odredila da se stavka za energiju povisi na 0,39 kn/kWh (varijabilni troškovi), a stavku za snagu je povisila na 19 kn/kWh mjesečno (fiksni troškovi). Ta činjenica, uz povećanje cijene plina i odluku Vlade da trgovačka društva koja isporučuju toplinsku energiju plaćaju skuplju cijenu energenata nego kućanstva, razlozi su koje direktor Ante Kolić navodi zašto je gradsko poduzeće Tekija za Uskrs povećalo cijenu grijanja kućanstvima u Babinu viru za 61 posto. Uz prethodno odobrenje HERA-e, požeško Gradsko vijeće je 11. veljače donijelo odluku o promjeni visine tarifnih stavki u tarifnom sustavu za distribuciju toplinske energije.

Drugim riječima, astronomsko povećanje cijene grijanja za stanovnike Babina vira blagoslovili su i gradski oci i stručna agencija.

- Stigao je odgovor iz Tekije na naš upit o cijeni grijanja, koja je naglo i bez ikakva upozorenja povećana za čak 61 posto. Budući da se oni pravdaju odlukom HERA-e, mi smo poslali dopis toj agenciji u kojemu tražimo i njihovo objašnjenje. Sada smo u Babinom viru dobili još veće račune: uz povećanje cijene vode, poskupjelo je i održavanje kotlovnice s dosadašnjih 129 na 161 kunu. U ovom dijelu grada stanuje puno umirovljenika koji takve cijene jednostavno ne mogu pratiti. Žalili smo se udruzi Potrošač, kazao je Branimir Šćulac, stanovnik požeškog stambenog naselja Babin vir i predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika Požeško-slavonske županije.


Prvi čovjek požeško-slavonskog HSU-a svoj prigovor temelji na tome što dobavljač, dakle Tekija, nije prethodno informirao potrošače kako bi isti udruženi mogli pravovremeno reagirati prema institucijama države, lokalne samouprave i dobavljaču.
- Nije u redu ni to što su sve odmah prebacili na krajnjeg potrošača. Još od 2007. godine nisu ništa učinili, iako je bilo najava, kako bi se zaštitilo potrošače, većinom umirovljenike od divljanja cijena energenata, dodaje Šćulac.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI