Život na glumačkoj akademiji: ¨Nema male uloge, svaka je bitna¨

Dajana Čuljak
(FOTO: Aleksandar Grlić)

22.04.2014. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 20021

Među rijetkima koji uspijevaju ostvariti dječje snove je Pleterničanka Dajana Čuljak, studentica četvrte godine Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu. Kćer domara i kućanice, koji su se nedavno preselili u Požegu, nezaustavljivo grabi prema zadnjoj godini akademije. Didi, kako je zovu prijatelji iz gimnazijskih dana u Požegi, sakuplja zapažene uloge u predstavama, reklamama, na filmu.

- Kad sam se upisala Srednjoškolsku kazališnu družinu shvatila sam da mi je to super i da baš to želim raditi. Razmišljala sam o prijemnom ispitu na akademiji. Onda je došao Ivan Grčić (glumac iz Požege, op.a.) predstaviti Akademiju u požešku Gimnaziju i pitala sam ga ide li to preko veze i imam li ja uopće šanse. On je odgovorio: "Ma daj! Nemoj se obeshrabriti, spremi se, nemaš što izgubiti, dođi i pokaži što znaš!" i tako je pala odluka - prisjeća se Dajana.

Upisati smjer koji godišnje upiše 12 studenata bio je lakši dio posla. Bilo je kolebanja na prvoj godini, ali pomažu obitelj i prijatelji pa je Dajana danas uspješna studentica koja daje ispite u roku.


- Mama je prvo rekla: "Super. ali od toga se, drago dijete, ne može živjeti u Hrvatskoj, pazi kuda ideš." Tata je više sanjar i njegov stav je bio: "Želiš to, nema lijevo-desno, ideš na taj prijemni." Davidu, mom bratu je to također bilo super. Kad sam "upala", mama je bila jednako oduševljena i svi su se složili. Prva godina je bila teška. Mislila sam da je to možda prevelik zalogaj, bilo je plakanja i svega. Od nas 12, deset je iz Zagreba, jedna je djevojka iz Rovinja i ja iz Požege. Svi na kraju dana odu doma roditeljima. Mnogima je ovo drugi fakultet i nije toliki šok. Znala sam da je Grčić, barem netko iz Požege, tu. Kad bi mu se požalila, on bi rekao: "Sve ti je to dobro danas" i bilo je OK - nastavlja Dajana.


Najveća uloga dosad joj je "Candide ili optimizam" u kojoj je mijenjala Natašu Janić. Nakon stručno odrađene uloge stekla je brojne pohvale i od poznate glumice. Tu je nastup u jednom njemačkom filmu, nekoliko reklama, nastup na međunarodnom studentskom festivalu u Beogradu... "Nema male uloge" - to je Dajanina strategija za uspjeh.

- Radili smo u Lovranu reklamu za National Geographic. Bila je "masa" ljudi. Ti si jedna sitna ulogica, kadrovi idu jako brzo. Ja se vidim u jednoj stotinki. Ponosan si što si dio ekipe, nema male uloge, to naučiš s vremenom. Na prvoj godini se pitaš: "Zašto ja imam tri rečenice, a ona 15? Je li bolja od mene?". Ti s tri rečenice možeš biti deset puta bolja. Vidjela sam puno puta da u predstavi sporedna uloga "pojede" glavnu. Nadam se da će uvijek biti nešto za raditi. Koliko god je to pitanje talenta i rada, to je i pitanje sreće. Moraš biti na pravom mjestu u pravo vrijeme, znati "ljude koji znaju ljude". Bitno je da se boriš i ne spavaš u 8 ujutro, već si negdje i rondaš po gradu, ne propuštaš castinge samo tako.

Dajana je za Uskrs kući dovela dečka Ivana Penovića, studenta dramaturgije iz Blaca na ušću Neretve. Slavonsko-dalmatinska romansa započeta na Akademiji traje dvije godine.

- Gotovo dvije godine smo zajedno. Radili smo zajedno projekt "Nepobjediva lađa". Ja sam radio na dramaturgiji, ona je glumila. Još se nismo odlučili tko je kome prišao prvi. Pričali smo o tome. Nitko nije bio prvi, na kraju ćemo morati bacati kocku da odlučimo. Uvijek je vedra, nasmijana i energična, to me privuklo. Većinu projekata smo radili zajedno iako nismo to planirali. To je dobro koliko i loše jer na pozornici odnos mora biti profesionalan - kaže Ivan.

- Zapravo je krenulo dosta prijateljski. Išli smo zajedno statirati za nekakav kratki film. To mi je super što nije to odmah bilo nešto, nego smo radili zajedno. Krenulo je "`Ajmo na piće", "`Ajmo zajedno tamo" pa "OK". Na njegov rođendan sam igrala predstavu i došli su me gledati roditelji i tu su upoznali Ivana - nadopunjuje Dajana.

- Tetoše me. Skaču oko mene. Požega je miran i simpatičan grad, idealan za odmor - dodaje Ivan.

- To ti je ono kao kad dođeš kod bake, jedi pa jedi. U Zagreb ćemo se vratiti nekoliko kila teži - uskače na kraju Dajana, nakon čega ih prepuštamo na "nemilost" mame Marine i tate Mladena.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI