¨Odašiljač pored škole šteti našoj djeci, a u selu je već puno oboljelih¨

Ravnatelj škole Josip Prološčić
(FOTO: Lidija Galić)

18.04.2014. | Lidija Galić
Pregleda: 11942

Samo 125 metara od škole Vladimira Nazora u Trenkovu te gotovo uz školsko igralište nalazi se odašiljač na kojem su antene operatera mobilne telefonije.



Ravnatelj škole Josip Prološčić zabrinut je za zdravlje učenika, a prekipjelo je i roditeljima koji su odlučili krenuti u bitku kako bi zaštitili svoju djecu.


- Odašiljač je tu više od dvadeset godina. Prijašnja je ravnateljica u nekoliko navrata pisala T-comu kako bi ukazala na štetnost zračenja. Kako se do sada ništa nije promijenilo, na inicijativu roditelja uputio sam dopis T-comu u kojem sam im dao do znanja kako imamo informacije da nemaju građevinsku dozvolu, da kod postavljanja odašiljača nisu tražili suglasnost susjeda  i da takav odašiljač nikako ne može biti u blizini škole i obiteljskih kuća - rekao nam je ravnatelj trenkovačke škole Josip Prološčić.


Kaže kako se nastava tjelesne i zdravstvene kulture održava gotovo uz sam odašiljač jer ih dijeli jedino potok, a ljeti se djeca okupljaju na igralištu i druže do ponoći, no čitavo su to vrijeme ozračeni od odašiljača.



- Poslali su mi pet- šest kopija dokumenata u kojima se tvrdi da imaju potrebne dozvole i da je sve potpuno legalno i sigurno. Na jednoj je bio i potpis ministra zdravlja. No, to su kopije i s pravom sumnjamo u njihovu ispravnost - kaže ravnatelj.

Dodaje da je prije 15-ak dana vidio dva automobila da se motaju oko odašiljača. Prije tjedan ponovno je vidio da nešto u blizini mjere.

- Nisam čuo da bilo koja školu u Hrvatskoj ima u blizini tako veliki odašiljač. Roditelji su ogorčeni. Mala smo škola i jednostavno nemamo novca za ulaziti u pravnu bitku s tako moćnom tvrtkom. Uputit ćemo dopis Ministarstvu zdravlja. Obratit ćemo se i zamjeniku ministra Marijanu Cesariku koji je Požežanin. Možda nam može pomoći - dodaje Prološčić.

Nejasno je zašto odašiljač nisu postavili tisuću metara dalje  gdje su polja i šuma i nikome ne bi štetilo.

Ogorčeni su i stanovnici okolnih kuća.

- Samo što ga nisu podigli uz samu kuću. Iz sobe gledam u odašiljač. Nikad nas nitko ništa nije pitao. To je katastrofa - žali se Mileva Blažević.



Kaže da je prevarena i bivša ravnateljica.

- Dok joj je jedan iz te tvrtke u školi pokazivao mjerenje zračenja na aparatu, drugi je u tom trenutku bio tu i ugasio odašiljač. Ali, lagali su. Nama je jedan čovjek koji je tu mjerio otvoreno rekao da je zračenje puno veće od dozvoljenog - dodaje Mileva.

Kaže kako nema kuće u ulici u kojoj netko nije obolio od raka.

- Triput sam operirala zloćudne tumore. Muž ima tumor, susjed u kući pored ima rak, kuća pored isto, šogorica treća kuća dalje isto. Nema kuće u ovoj ulici uz školu gdje netko nije obolio. Tko stoji iza svega toga da oni to ne žele skloniti, ne znam, ali ovo nam uništava zdravlje - ogorčena je Mileva.



Zbog svega će pisati peticiju. Složni su u tome ne samo Trenkovčani nego i mještani okolnih sela.

- Peticiju ćemo poslati u Ministarstva graditeljstva i zdravlja te svima koji su nadležni za taj problem. Povezat ćemo se i sa Strankom zelenih u Europskom parlamentu i to odmah iza Uskrsa - rekao nam je Hrvoje Petrović, roditelj dvoje djece koja pohađaju trenkovačku školu i na čiju se inicijativu krenulo u borbu za zdravlje ne samo djece nego i ostalih mještana Trenkova.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI