Područne škole bez centralnog grijanja i pristupa za invalide

Područna škola u Tornju
(FOTO: OŠ I. G. Kovačića)

28.10.2013. | Lidija Galić
Pregleda: 8949

Pet područnih škola u našoj županiji nemaju uvjete za održavanje nastave, a boravak u njima štetan je za zdravlje učenika. To potvrđuju rezultati istraživanja provedenog prije mjesec dana na čelu s UNICEF-ovim stručnjakom, čileanskim arhitektom Carlosom Vasquezom.

Riječ je o trima područnim školama OŠ "Mladost" Jakšić i to onima u Treštanovcima, Tekiću i Traparima, zatim područnoj školi OŠ Ivana Gorana Kovačića iz Velike u Tornju i područnoj školi u Skenderovcima koja spada pod OŠ Dragutina Lermana u Brestovcu.

Istraživanje je pokazalo da se u tim školama još uvijek grije na drva, što prema mišljenju stručnjaka može dovesti do respiratornih problema učenika. Uz to ovih pet škola nemaju pristup za djecu invalide.


- Istina je da nemamo pristup za invalide, a grijanje je na lož ulje i troši tri puta više nego što bi trebalo. Godinama na te probleme upozoravamo nadležne institucije, ali i na to da nam je školska ploča još iz 1965. godine. Stolarija je također jako loša - požalio se Ante Majnarić, ravnatelj brestovačke škole.


Ravnatelj veličke škole Zdravko Barun na čijem je području jedna od pet spornih škola, ona u Tornju, potvrdio je da je grijanje u toj školi na drva i da nema rampe za invalide. No, ističe da je zgrada još iz 1936. godine i da je na njoj sve dotrajalo.

- Gdje škola umire, umire i selo. Trebalo bi uložiti puno novca, a samo je pet učenika u toj školi. Svake godine ukazujemo na postojeće probleme i čini mi se da je to čisto političko, a ne ekonomsko pitanje - rekao je Barun.

Od pet škola koje nemaju uvjete za rad su tri s jakšićkog područja.

- Zgrade su stare i svake godine ulažemo u njih. Prije tri smo godine na te tri područne škole promijenili krov i stolariju. Uvjeti su lošiji nego u matičnoj školi, ali škole su uredne i situacija nije tako strašna - rekao nam je ravnatelj jakšićke škole Boško Obradović. Mišljenja je da zapravo sve vodi k tome da se škole s manje od deset učenika zatvore, ali da naša županija još uvijek ima stav da do toga ipak ne dođe jer su škole centar zbivanja u malim sredinama.

- Nastojimo zadržati mrežu škola u našoj županiji i ulagati u njih u skladu s mogućnostima, posebno u sredinama pogođenim depopulacijom - komentirao je dožupan za društvene djelatnosti Ferdinand Troha. Pita ujedno ima li uopće u tim školama učenika invalida kada se nepostojanje rampi navodi kao problem. Za grijanje na drva kaže da smo se svi mi nekad grijali na drva te ne smatra da je to toliko sporno.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI