U 65 godina braka posvađali se samo jednom - zbog čerpića

Luca i Dane Meštrović
(FOTO: Iz priv. kol. obitelji Meštrović)

20.10.2013. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 13780

Luca (83) i Dane Meštrović (85) iz Novoselaca kod Pleternice danas slave 65 godina braka. Imaju sedmero djece, 25 unučadi, 14 praunuka i jedno šukununuče. Oboje rodom iz Prozora u Bosni, upoznali su se na radnoj akciji u okolici Jablanice. Luci je lakše pričati pa nam ona pripovijeda.

- Malo poslije rata smo gurali tačke i radili s krampom na cesti prema hidrocentrali Jablanica. On je bio nekako zgodan i "vražji" i zaljubila sam se, a bila sam iz obitelji sa šestero djece, oca su mi ubili četnici i gledala sam kako da nađem muža. Nakon godinu dana smo se vjenčali. Samo mjesec dana kasnije morao je u vojsku pa sam ga čekala još godinu i pol - prisjeća se Luca Meštrović.




U Novoselce dolaze 1957. godine. Načekala se Luca opet jer je Dane radio 18 godina u Njemačkoj, ali prava ljubav nikad nije pukla. U svih 65 godina braka imali su samo jednu ozbiljnu svađu.


- Došli smo u Slavoniju s četvero djece i jednim kovčegom. On je radio u ljevaonici, kasnije u Končaru pa 18 godina u Njemačkoj. Dolazio bi jednom, nekad dvaput mjesečno, a ja sam čekala i čuvala djecu. Nikad nije bilo među nama svađe, osim jednom kad se vratio iz Njemačke pa se još nije snalazio. Ja sam se brinula o kravama i svinjama i radila takve stvari. Jednom smo izrađivali čerpiće (sušene opeke od blata). On je htio da se suše spojeno, a ja sam mu rekla da to nitko ne radi nego ih treba razmaknuti. Krenuo je kao da će me udariti, ali nije. Rekla sam mu tada: "Nikad više" i stvarno nije bilo - opisuje nam jedinu veliku svađu u životu punom razumijevanja i ljubavi.



Na 65. godišnjicu braka doći će im samo manji dio obitelji jer djeca su se raselila i više ih je u Kanadi i Njemačkoj negoli u Hrvatskoj, ali praunuke imaju u Novoselcima i Mihaljevcima pa kuća nikad nije prazna. Pričamo samo s Lucom dok doziva praunuka "Lukicu" i pitamo je što bi poručila mladima.

- Ne razumijem kako je danas mladima sve dobro dok tri ili četiri godine hodaju, a kad se vjenčaju za dva mjeseca nešto ne valja. Poštujte se, volite se i slušajte. Uvijek neka jedno bude vatra, drugo voda i obratno, da ugasi i neće biti problema. Ako se svađate oko nečega, ne mora biti uvijek da je jedno u pravu, a drugo u krivu, možda ste oboje - ustvrdila je na kraju.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI