Ljepotice GFS-a: Tko su pobjednice ovogodišnjeg izbora? (foto)

Pobjednice Izbora za ljepoticu GFS-a 2013
(FOTO: Aleksandar Grlić)

02.09.2013. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 13889

"Nisam očekivala ovako nešto i prvi put se natječem na nekom natječaju za ljepotu. Ovo je za mene jedno jako veliko iznenađenje, ali ugodno", kazala nam je Petra Rezo, koja je jučer izabrana za "Ljepoticu Glazbenog festivala Slavonije 2013". Žiri nije imao lak izbor. Osim ljepote ocjenjivala se nošnja, a na kraju je pobjedu odnijela 14-godišnjakinja iz Rakitnog pored Posušja u Hercegovini koja osim folklora voli košarku. Za samo natjecanje se pripremala vrlo kratko, a iznenađenju nije bilo kraja.


Petra Rezo

- Svi moji prijatelji se vesele. Imat ću jednu jako lijepu uspomenu iz Požege. U folklornom društvu sam dvije godine. Sviđa mi se putovanje i zabava. Spremala sam se samo 20 minuta. Bilo bi i brže da nisam čekala da mi donesu dijelove nošnje. Nošnja nije prekomplicirana, na glavi imam samo obične pletenice. Imam tu i nekih dukata, nošnja je pravljena prema staroj nošnji iz 19 stoljeća. Nosim torbicu zobnicu i za pojasom pas isto repliku originala - opisala nam je svoju nošnju i vrlo kratko spremanje još uvijek uzbuđena Petra.


Drugo mjesto je osvojila 17-godišnja Rebeka Parazajder iz Vučjaka kod Karlovca. Njoj je kao i ostalima prvi put da se natječe na ovakvom natjecanju, ali ima iskustva jer se folklorom bavi 10 godina. Buduća je medicinska sestra.



Rebeka Parazajder

-  Idem u medicinsku školu. Volim se posvetiti svojim pacijentima na praksi i nemam vremena za sve, ali plešem u KUD-u i sviram prim, a prije sam se bavila i rukometom. Nisam dosad bila u Požegi, ali Požežani su već bili kod nas puno puta. Grad je jako lijep. Sviđa mi se što ima puno gledatelja, znači da se ima kome pokazati. Volim pokazati ono što imamo jer nisu svi krajevi Hrvatske isti. Ovo je svečana nošnja iz našeg kraja koja se nosi na mie, svečanosti kao što su pirovi. Na mom lajbaku su vezovi iz vremena Austrougarske. Dukat je iz 1780. godine i okićen je s 12 prstenova. Vrlo je rijedak jer su se svi ostali polomili - ispričala je Rebeka.

Barbara Mutavdžić iz Lužana je osvojila treće mjesto. Učenica je Ekonomsko-birotehničke škole u Slavonskom Brodu, želi upisati fakultet.

- Kod nas su u KUD-u su skoro svi mladi. Svi smo kako jedno idemo na nastupe. Uživamo u plesu i tome što imamo. Nošnja je bakina, ona ju je naslijedila od svoje prabake, stara je oko 75 godina i užasno je teška. Dukati na njoj nisu pravi već replike, ali posluže. Za smotru sam se pripremala sat i pol. Imam jedna krilca, pet unteroka, svilenu roklju, svilenu maramu s resama i fertun. Na glavi imam cvjetove, perčin i coknove. Frizuru mi je pravila baka i teško ju je nositi. Puno je truda uloženo, ali isplatilo se jer osvojila sam treće mjesto - ispričala nam je Barbara.


Barbara Mutavdžić

Ana Svraćak iz KUD-a "Zvona Zagore" osvojila je nagradu za najljepšu nošnju. Nije joj bilo lako jer vuna koja je karakteristična za dinarski kraj nije lagana. Ima 23 godine, a u KUD iz Mirlovića ju je doveo momak.


Ana Svraćak

- Prvi put smo u Požegi, nismo imali baš prilike obilaziti grad, ali sviđaju mi se vaše stare kuće. U našem kraju ljudi se bave stočarstvom tako da je sve od vune. Nosim bijele čarape, crnu provaljenicu od bake, imam i terluke. Karakteristični smo isto po opancima od volovske kože. Pregača je isto bakina, a stara je 80 do 100 godina. Imam samo jednu podsuknju, ali haljina je teška jer ima dosta vune. Malo je teško plesati u opancima, ali navikla sam se. Prvi put sudjelujem na ovakvom natjecanju. Inače sam iz Sedla kod Šibenika. Moj momak Jere je iz tog kraja pa me je pozvao u folklorno društvo - rekla nam je.

FOTO Pogledajte galeriju smotre folklora "Oj Požego, sve ti je na glasu".



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI