Naši poduzetnici se nisu prijavili zbog prezahtjevnih uvjeta

Zgrada HGK u Požegi
(FOTO: Mario Nakić)

22.08.2013. | Mario Nakić
Pregleda: 6749

Ministarstvo poduzetništva i obrta RH dodijelilo je jučer bespovratne potpore na natječaju za mjeru "Jačanje poslovne konkurentnosti poduzetnika i obrtnika" u sklopu programa "Poduzetnički impuls". Potpore su dodijeljene u ukupnom iznosu od 71,5 milijuna kuna za 103 projekta od kojih nijedan nije iz Požeško-slavonske županije.

Prema riječima ministra Gordana Marasa, iz tri županije (Ličko-senjska, Dubrovačko-neretvanska i Požeško-slavonska) nije zaprimljena nijedna prijava na natječaj koji je zatvoren 22. srpnja. Ministar Maras je izrazio mišljenje da su u tim županijama zakazale potporne poduzetničke institucije, prije svih podružnice Hrvatske obrtničke i Hrvatske gospodarske komore. Komore su, po njegovim riječima, na začelju prema aktivnostima potpore poduzetnicima i obrtnicima. Stoga smo pitali čelne ljude u gospodarskoj i obrtničkoj komori je li uistinu tako i koji su razlozi zbog kojih nije bilo interesa naših poduzetnika i obrtnika za ovaj natječaj.

Balenović: Naše gospodarstvo počiva na velikim subjektima, a na natječaj su se mogli prijaviti samo mali i srednji


- Mi smo u suradnji s Ministarstvom i Regionalnom razvojnom agencijom Panora organizirali 20. veljače u velikoj dvorani zgrade HGK u Požegi predstavljanje programa na kojem su govorili i predstavnici Ministarstva. Za tu smo prezentaciju poslali 175 poziva malim i srednjim poduzećima, s obzirom da zbog limita do 250 zaposlenih veliki nisu ni mogli sudjelovati u natječaju. Osim toga, nisu mogle sudjelovati ni male firme kćeri velikih, a naše se gospodarstvo temelji na velikim poduzećima. Najavili smo događaj i na našim internetskim stranicama i na lokalnom radiju. Odazvalo se 75 poslovnih subjekata, a na prezentaciji smo ih pozvali sve da nam se slobodno i naknadno jave u vezi ovog programa. Javili su nam se predstavnici šest poduzeća, od kojih nijedno nije zadovoljavalo uvjete natječaja. Osim limita broja zaposlenih, među uvjetima je i nabavka novih strojeva, nikako polovnih, moraš imati čiste papire i ne smiješ imati nikakav dug prema Poreznoj upravi. Jako malo je poduzeća na našem području koja mogu zadovoljiti postavljene uvjete - pojašnjava Luka Balenović, predsjednik Gospodarske komore Požeško-slavonske županije.

Barukčić: Malo koji obrtnik kod nas zapošljava 10 ljudi



Naši obrtnici, pak, imali su također probleme pri prijavi zbog limita zaposlenih, ali onog donjeg limita.

- Za ovu mjeru na nivou cijele države moglo se prijaviti svega 1,4 posto obrtnika. U našoj županiji je registrirano 970 obrtnika, među kojima 99 posto ima do troje zaposlenih, a jedan od uvjeta bio je najmanje 10 zaposlenih. Osim toga, tražilo se učešće u financiranju projekta u iznosu od najmanje 500.000 kuna. Obrtnici su bili obaviješteni o natječaju, ali gotovo nitko se nije niti mogao prijaviti na njega zbog takvih uvjeta - odgovorio nam je Stipo Barukčić, predsjednik Obrtničke komore Požeško-slavonske županije.

Zvonko Martinović, tajnik OK PSŽ izvijestio nas je kako je tijekom ove godine za druge programe i natječaje Vlade odobreno ukupno 36 potpora, među kojima je većina išla obrtnicima. Za ovu konkretnu mjeru, osim zbog donjeg limita broja zaposlenih, mnogi se nisu mogli prijaviti ni zbog uvjeta o kupnji novih strojeva.

- Mali su obrtnici, koji uglavnom i posluju u našoj županiji, daleko oprezniji kada se radi o poticajima. Jer ako dobiju potporu za kupnju isključivo novih strojeva, kao što je ovdje bio slučaj, onda imaju problema s pronalaskom novog tržišta za svoje proizvode. I ovako s postojećim kapacitetima jedva posluju - rekao nam je Martinović.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI