Obitelj s petero maloljetne djece ostaje bez krova nad glavom

Obitelj Klarić iz Trenkova
(FOTO: Aleksandar Grlić)

03.08.2013. | M. Nakić/A. Grlić
Pregleda: 22843

Među pedesetak obitelji s područja Požeško-slavonske županije kojima zbog ovrha prijeti izbacivanje iz doma je obitelj Klarić iz Trenkova. Radi se o osmeročlanoj obitelji s čak petero maloljetne djece čija će se kuća naći na sudskoj dražbi krajem kolovoza. Budući da nemaju druge alternative ni mogućnosti gdje bi mogli barem privremeno useliti, ukoliko njihova kuća bude prodana cijela obitelj će se naći doslovno na cesti, bez krova nad glavom.

- Sve je počelo 2006. godine, kada smo od države dobili materijal za gradnju kuće na području općine Velika, u sklopu programa obnove budući da se radi o području od posebne državne skrbi. Izgradili smo kuću, ali da bismo u nju mogli ulagati podigli smo kredit. Tada je moj suprug imao dobar posao, radio je na Mavrovićevom imanju, imao je pristojna primanja pa smo se odlučili zadužiti u banci jer smo vjerovali da ćemo ga moći otplaćivati. Nismo podigli kredit da bismo trošili ili za luksuz, to je bilo prvenstveno radi izgradnje i uređenja kuće - počela je priču Tatjana Klarić.

Ne bježe od duga


Međutim, problemi su nastali 2008. godine kada je posla bilo sve manje, a Tatjanin suprug više nije mogao redovito otplaćivati rate kredita koji su podigli preko Dinersa u sklopu Erste banke i banka je sjela ovrhom. Tatjanin suprug jedini u obitelji radi, sada na jednom drugom poljoprivrednom imanju, ali i dalje nije u mogućnosti isplatiti sve troškove koji nakon ovrhe i suda vrtoglavo rastu. Od početnih 33.000 kuna duga, ukupni troškovi koje Klarići trebaju platiti dosežu 70.000 kuna. Zbog toga im kuća, čija je vrijednost uz okućnicu i vrt procijenjena na 244.000 kuna, ide na "bubanj".


- Na kraju smo završili na sudu, a sada imamo i konačnu odluku suda kako nam kuća ide na dražbu. Mi ne bježimo od duga, želimo ga vratiti, moj ali ne možemo odmah. Voljela bih da se nađe neko rješenje, da ne završimo s djecom na ulici - ispričala nam je kroz suze.



Na dražbi livade, oranice, kuće, stanovi i benzinska postaja

Očevidnik nekretnina i pokretnina koje se prodaju u stečajnom i ovršnom postupku objavio je na stranicama Hrvatske gospodarske komore popis imovine koja ide na dražbu. U Požeško-slavonskoj županiji "na bubnju" je čak 47 nekretnina procijenjene vrijednosti preko 24 milijuna kuna, a najvrednija je jedna benzinska crpka u Požegi procijenjena na 7,7 milijuna kuna.

Među nekretninama je najviše obiteljskih kuća, njih barem 16 vrijednosti nešto manje od 6 milijuna. Po dvije se nalaze na prostoru Čaglina i Pleternice, tri na području Velike i Kutjeva, Jedna Jakšića, a pet na području Požege, gdje se nalaze i tri stana procijenjena na ukupno oko milijun kuna. Ako se dobro prouče podaci, može se naći još 7 kuća (Pakrac i Kutjevo jedna, Kaptol dvije, Požega tri), stambena zgrada u Pleternici i jedan stan u Požegi koji uz koje dolaze voćnjaci, šume ili druge nekretnine pa se vode u kategoriji "ostalo".

Prodaje se i 6 oranica procijenjenih na oko 940.000 kuna, 4 gospodarska dvorišta za malo više od milijun kuna, dvije gospodarske zgrade vrijedne oko 400.000 kuna, vinogradi, livade i ostala zemljišta. Požega prednjači u crnim statistikama s 20 nekretnina vrijednih preko 18.500.000 kuna koje će se prodaju radi naplate dugova. Brestovac nema ni jednu nekretninu pod ovrhom, Lipik i Pakrac i Jakšić imaju samo jednu nekretninu na dražbi, Kaptol dvije, Čaglin 3, Kutjevo i Pleternica 6, a Velika 7.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI