Rode ne žele HEP-ov stup, vraćaju se na toranj crkve (video)

Rode na crkvenom tornju u Mihaljevcima
(FOTO: Aleksandar Grlić)

12.06.2013. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 10859

Na tornju crkve Sv. Antuna u Mihaljevcima nadomak Požege skrasila se peteročlana obitelj roda. Unatoč stupu koji im je napravio HEP, rodama se više sviđa na vrhu zvonika. Imali smo sreće snimiti ih na okupu. Pogledajte brižne roditelje koji hrane svoje ptiće.



- Premjestili su ih, ali nisu mogle ostati na stupu, vrate se uvijek na toranj, neće se pokoriti - kaže nam Anđelko Sabljić, mještanin Mihaljevaca kojemu su one vrlo drago društvo pa im od milja tepa "Rodo moja, jesi li mi došla?".



Anđelko Sabljić


- Uvijek bude dva do četiri mlada. Dolaze čim dođe proljeće. Promijenilo se ovdje nekoliko obitelji, sjećam se da je prije bila jedna jednonoga roda. Idu gdje ima hrane, a ovdje ima ribe u potoku koju nose mladima. Ne prihvaćaju hranu ni od koga jer imaju dovoljno. Svaki dan obilaze i mojih desetak ovaca, skoro da bi ih kontaktirale. Čim kosiš jedna odmah dolazi, hoda za otkosom i kupi miševe, skakavce, što god može. Da je radni dan bile bi u polju. Imali ste sreću, da nije mladih teško biste ih snimili - dodaje Anđelko.



Svima u Mihaljevcima i okolici su omiljele, a Mirku Veiću, poslovođi na održavanju dalekovoda, posebno jer brine za sigurna premještanja gnijezda ovih ovih simpatičnih ptica po Požeštini.

- Čigoć je "Selo roda" u Hrvatskoj, ali ima ih posvuda. U našoj županiji se itekako brinemo o njima. Napravili smo im mali tornjić na koji ide kupola. Do 1. ožujka se moraju premjestiti, ako to ne učinite onda je kasno. Naša je dužnost da ih čuvamo da ne ugroze sebe i struju. Ove godine smo malo zakasnili pa smo ih ostavili na crkvi - kaže Veić.



- Rode su promijenile materijal koji koriste za gnijezda, koriste moderne materijale poput špage, žice, najlona, tetrapaka, starih krpa. To može za njih biti opasno jer se mladima može zapetljati oko noge i ozlijediti ih. Trebalo bi ih bar dva do tri puta godišnje kontrolirati i prstenovati, ali kod nas se to radi većinom amaterski i volonterski - izrazio nam je svoju brigu na kraju.





Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI