Petar sa svojom prezentacijom osvojio zlato u Švedskoj

Petar Antolović
(FOTO: Domagoj Katić)

22.04.2013. | Domagoj Katić
Pregleda: 9327

Unatoč svim teškoćama s kojima se mladi susreću od pretrpanog rasporeda pa do nezaposlenosti za svaku je pohvalu činjenica da ih to ne ometa u vježbanju i radu koje nerijetko rezultira lansiranjem u prva mjesta na međunarodnim natjecanjima. Petar Antolović, učenik Tehničke škole u Požegi jedna je od zvijezda koja je zasjela na matematičkom konferenciji održanoj u švedskom gradu Goteborgu. U konkurenciji od 400 učenika od kojih se samo 30 plasiralo u finale je osvojio 1. mjesto sa svojom prezentacijom "Sempliranje i Shannonov teorem" za što je dobio iPad.

- Profesorica me početkom listopada prošle godine pitala želim li na natjecanje, a ja sam prihvatio. Pripremali smo se za cijelu godinu, posebno u korizmenom dijelu. Nisam očekivao prvo mjesto, nadao sam se prolasku u finale. Dojmovi su odlični, to je iskustvo koje mora doživjeti svaki srednjoškolac i pamtit ću to cijeli život - kaže Petar, inače učenik 3. razreda tehničara za računalstvo koji se natjecao i u kategoriji izrade plakata gdje je povezao matematiku i nogomet.

Petar je inače poznat po svojim uspjesima, tako je sudjelovao na županijskim natjecanjima iz fizike, matematike i informatike, a kako ne bi zanemario i onaj sportski dio trenira nogomet u požeškoj Slavoniji što mu je sigurno dobro došlo jer je osvojio i 1. mjesto u krosu na razini županije. Uz samo natjecanje bilo je i puno slobodnog vremena, tako da je Petar uspio u Švedskoj steći dosta dojmova.


- Grad je prekrasan i miran, malo je hladno, ali su mi se ljudi svidjeli. Drukčiji su nego ovdje u Hrvatskoj. Posjet je bio baš za pamćenje.



Petar Antolović i njegova mentorica Marija Bošnjak

Do svog uspjeha ne bi došao, kaže, da nije bilo škole koja je stala iza njega i njegove mentorice Marije Bošnjak, profesorice matematike.

- Smisao Petrove prezentacije je pokazati da je zvuk koji čujemo zapravo neprekidna matematička funkcija vremena i to što želimo zapisati moramo smjestiti na nešto što je konačne veličine, što je u Petrovom slučaju bio CD. Pitanje je koliko često moramo pohraniti informaciju o svom zvuku da bi opisivao ono što smo čuli - pojasnila je Marija Bošnjak, Petrova mentorica koja je u Švedskoj održala predavanje na temu "Matematika u službi kriptografije - kriptoanalize".

Osim Petra i njegove mentorice u Švedsku su išli i učenici MIOC-a iz Zagreba koji su također ostvarili solidan rezultat, ali bez zlatnog sjaja. Petar svoje školovanje planira nastaviti na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Izlazite li na glasanje u srijedu, 17.4.2024.?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI