Nema više anonimnih prijava, svatko se mora potpisati

Zlatko Draganović, predstojnik Ureda za sprječavanje sukoba interesa
(FOTO: Domagoj Katić)

16.04.2013. | Domagoj Katić
Pregleda: 16223

Načelnici i gradonačelnici s područja naše županije su na današnjem predavanju "Sprječavanje sukoba interesa i značaj sustava imovinskih kartica u borbi protiv korupcije" imali priliku čuti informacije iz prve ruke vezane za sukob interesa, te pokoji savjet o tome kako pravilno ispuniti imovinsku karticu.

Tom je prilikom Zlatko Draganović, predstojnik Ureda povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa istaknuo kako je godine nakon uvođenja novog zakona o sukobu interesa izabrano profesionalno povjerenstvo, koje za razliku od prošloga nije sastavljano od predstavnika oporbe i vladajućih, već od profesionalnih, nestranačkih ljudi.

Jedna od novina koja je uvedena je i nepostupanje po anonimnim prijavama. Draganović kaže kako broj prijava nije smanjen zbog toga jer su ljudi počeli potpisivati svoje prijave, dodaje i kako točan broj prijava u Požeško-slavonskoj županiji ne zna. Iako je broj sudionika bio relativno malen, Draganović je pozvao sve državne dužnosnike da se obrate povjerenstvu ukoliko smatraju da ih neka situacija može dovesti do sukoba interesa.


- Nazovite i zatražite mišljenje, ukoliko vam povjerenstvo kaže kako vas takva situacija ne dovodi u sukob interesa imate jasno i javno opravdanje u slučaju optužbi - kaže Draganović.


Ferdinand Troha, dožupan za društvene djelatnosti je rekao kako je i sam imao par pitanja koje mu je povjerenstvo vrlo brzo objasnilo. Istaknuli su i medije koji reagiraju na prve optužbe. Draganović navodi kako je to problem jer dok se čovjek obrani, medijski napisi su stalno prisutni te ga se gleda kao krivca. - Posebno je velik pritisak pred izbore - ističe.

Na pitanje 034portala imaju li novinari saznanje o osobi koja je izvršila prijavu, Draganović odgovara kako se mora štititi anonimnost podnositelja prijave. - To je tako po zakonu, taj podatak je poznat Povjerenstvu koje provjerava postoji li ta osoba.




Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI