Mini hidrocentrala poklonila HEP-u preko 100.000 kW struje

Hidrocentrala u Pleternici
(FOTO: Domagoj Katić)

04.04.2013. | Domagoj Katić
Pregleda: 11943

Velika količina vode nije isključivo loša pojava, pogotovo u Pleternici gdje je itekako iskoristiva. Nedavno otvorena pleternička mini hidroelektrana ovih je dana dobivanjem uporabne dozvole i dopuštenjem za naplatu proizvedene električne energije potpuno zaživjela. Od 6. prosinca, kada je puštena u probni rad pa sve do 21. ožujka, kada je Hrvatska energetska regulatorna agencija dala dopuštenje, odnosno status povlaštenog proizvođača električne energije tvrtci Mala hidroelektrana bez koje nije moguće naplatiti proizvedenu struju, hidroelektrana je radila u punom pogonu te je poklonila HEP-u preko 100.000 kWh struje.

- Morali smo čekati dozvolu HERA-e kako bi mogli naplatiti proizvedenu struju, do tada je hidrocentrala radila, a HEP je od nas besplatno dobivao struju. Danas ona proizvodi električnu energiju u vrijednosti 4.000 kuna na dnevnoj bazi. Prema našim projekcijama trebalo bi biti od 850.000 do milijun kuna godišnje, s obzirom da će biti i ljetnih dana kada će proizvoditi manje - kaže Antonija Jozić, dogradonačelnica Pleternice.

Cijeli sustav je potpuno automatiziran tako da su rashodi iznimno mali, a jedini troškovi su oni vezani za održavanje. - Sve je umreženo i u svakom trenutku znamo koliko se proizvede energije. Iako nismo do sada imali takvih slučajeva sustav nam govori i ako hidroelektrana prestane s radom iz bilo kojeg razloga.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI