Otvorena Zvjezdarnica Otona Kučere (video)

Teleskop u zvjezdarnici požeške Gimnazije
(FOTO: Mario Nakić)

06.05.2011. | Mario Nakić
Pregleda: 7790

U sklopu obilježavanja Europskog tjedna, požeška je Gimnazija danas obilježila svoj Dan škole središnjom temom o hrvatskom nacionalnom identitetu u Europskoj uniji. U konferencijskoj dvorani Gimnazije predavanja su održali akademici Dubravko Jelčić i Mislav Ježić, a ravnatelj Gimnazije Pavle Bucić je u istaknuo kako je Hrvatska zapravo oduvijek dio Europe, povijesno i kulturno.

Predstavljeni su učenički likovni radovi i fotografije, ali najveću pažnju zaokupilo je službeno otvaranje Zvjezdarnice Otona Kučere, kojemu je kumovao dr. Milko Jakšić s Instituta Ruđer Bošković. Institut je, naime, požeškoj Gimnaziji posudio teleskop na korištenje za potrebe zvjezdarnice idućih pet godina.




Dr. Jakšić je kazao kako su u Insitutu zaključili da će teleskop biti potrebniji u Gimnaziji i na taj će način približiti astronomiju učenicima. Istaknuo je kako Požega ima bogatu astronomsku tradiciju, počevši od Otona Kučere u pretprošlom stoljeću, pa nastavivši 70-ih godina prošlog stoljeća, kada je ovdje bila aktivna astronomska grupa.


Danijel Zubčević, profesor fizike u Gimnaziji, vjerojatno će voditi školsku astronomsku grupu.
- Sasvim sigurno će ova zvjezdarnica utjecati na popularnost astronomije u školi. Nama će koristiti ne samo u izvannastavnim aktivnostima, već i u sklopu redovite nastave, rekao je Zubčević.

Pogledajte fotogaleriju

Više o zvjezdarnici i bogatoj astronomskoj povijesti požeške Gimnazije pročitajte na gimnazijskim stranicama.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI