Stanogradnjom povećati zaposlenost i spriječiti iseljavanje

Požeški HSLS-ovci na konferenciji za medije
(FOTO: HSLS Požega)

23.02.2013. | Mario Nakić
Pregleda: 4810

"U proteklih 10 godina Grad Požega uprihodovao je nešto manje od 2.5 milijuna kuna od prodanih stanova na kojima je postojalo stanarsko pravo. Tim je novcem namjeravano potaknuti stanogradnju. Zašto onda ta sredstva nisu iskorištena u tu svrhu?" - pitao je Petar Garvilović, tajnik HSLS-a Požeško-slavonske županije na jučerašnjoj konferenciji za medije.

- Ukoliko su utrošena drugdje, pošteno bi bilo izvijestiti građane gdje, zašto i tko je donio takvu odluku. Stanogradnja i zapošljavanje kroz nju je omogućavanje zaposlenicima da na taj način dođu do svog doma, pogotovo mladim ljudima koji žele zasnovati obitelj u Požegi.

HSLS-ovci su uvjereni kako Grad može osigurati uvjete za stjecanje vlastitog stana mladima koji ga još nemaju te tako smanjiti iseljavanje iz Požege. Po njima, prvi korak bio bi osiguravanje građevinskog zemljišta, a zatim bi se trebalo javnim natječajem izabrati projekt koji će omogućiti suvremeno i ekonomično stanovanje, a bankama bi ponudili financijsko praćenje izgradnje kao i prodaju kroz kreditiranje uz niske kamate i dulji rok otplate.


Daniel Majer, predsjednik HSLS-a Požeško-slavonske županije nastavio je iznositi plan svoje stranke za Grad Požegu. Nakon uređenja Trga Sv. Trojstva, na prostoru današnje tržnice napravili bi garažu. Po Majeru, to bi se moglo izvesti kada bi se iz Javnog poduzeća Tekija izdvojila služba naplate parkiranja. Nova bi tvrtka podigla kredit i izgradila garažu. Drugi način bio bi jednostavniji - raspisati natječaj za koncesiju naplate parkiranja na 20 godina, a umjesto plaćanja naknade koncesionar bi se obvezao izgraditi garažu.


- Prvi način je rizičniji, ali može Gradu donositi i zaradu dok je drugi sigurniji, jer svi gradovi službu naplate parkiranja daju u koncesiju uz određenu naknadu. Grad tu nema nikakvih kamata koje bi imao da sam uzima kredit, ne smanjuje mu se mogućnost eventualnog zaduživanja za neke druge investicije u budućnosti, a nekretninu bi u konačnici platio znatno manje nego što bi platio je da sam je gradi kako zbog koncesijske nakade tako i zbog smanjene vrijednosti nekretnine - rekao je Majer.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI