Volontiranjem u Njemačkoj nadaju se lakše doći do posla

Jelena Vidović
(FOTO: Domagoj Katić)

26.01.2013. | Mario Nakić
Pregleda: 7659

Projekt "Praksa u Njemačkoj! Posao u Hrvatskoj?" ulazi u završnu fazu, izvijestio nas je Mihael Rukavina, stručni savjetnik u Zavodu za zapošljavanje, Područnom uredu Požega i ujedno voditelj projekta.

- Održana je prezentacija, prijavilo se 16 kandidata koji su zadovoljavali uvjete, a to su određena zanimanja i poznavanje njemačkog jezika. Proveli smo testove i razgovore s kandidatima i izabrali one koji idu u Leipzig tri tjedna odraditi stručnu praksu kod njemačkog poslodavca - rekao je Rukavina, dodavši da se radi o automehaničarima, autoelektričarima, diplomiranim ekonomistima te prvostupnicima ekonomije iz područja hotelijerstva i turizma.

Podsjetimo, radi se o projektu koji financira Europska unija, a nositelji su njemačka tvrtka Vitalis i Zavod za zapošljavanje. Deset nezaposlenih osoba spomenutih zanimanja proći će trotjednu praksu. Plaćen će im biti put do Leipziga i nazad, pokaz za gradski prijevoz, smještaj i dva obroka dnevno. Cilj projekta je da sudionici steknu praksu u EU i usavrše jezik kako bi nakon toga, uz certifikat, mogli lakše doći do posla u Hrvatskoj i cijeloj Europskoj uniji.


- Radila sam već skoro tri godine u komercijali, ali nikad nije naodmet steći novo iskustvo. Radom u Njemačkoj nadam se da ću naučiti nove stvari i upoznati nove ljude, stvoriti kontakte koji će mi možda dobro doći kasnije - rekla nam je Jelena Vidović iz Blacka kod Pleternice, trenutačno nezaposlena diplomirana ekonomistica koja sudjeluje u ovom projektu.


- Ipak ne bih ostala u Njemačkoj raditi ni kada bi mi se pružila prilika. Udana sam, suprug ovdje ima posao, imamo riješeno stambeno pitanje pa zato nema potrebe da se selimo - kaže Jelena.

Bojana Marković iz Velike se, pak, ne bi puno dvoumila.

- Ako dobijem priliku ostati raditi tamo, zašto ne? Ovdje sam već dvije godine nezaposlena, tražim posao, ali ga nema u mojoj struci, pogotovo kod nas, na kontinentu.

Bojana je završila studij hotelijersko-turističkog menadžmenta. Praksi u Njemačkoj se veseli prvenstveno zbog stjecanja novog iskustva, koje poslodavci najviše traže. Također, dobro će joj doći i usavršavanje jezika.

- Njihov certifikat mogao bi puno značiti, ipak je to nešto što će me izdvajati od drugih. Možda tako lakše dođem do posla - nada se Bojana.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI