Mljekar koji ne odustaje: Ivan gradi novu štalu i proširuje stado

Ivan Jurković ispred gradilišta za štalu u Brodskom Drenovcu
(FOTO: Domagoj Katić)

29.10.2012. | Domagoj Katić
Pregleda: 15215

Od svoje 14 godine radi s roditeljima u govedarstvu, a danas je s 32 godine započeo izgradnju nove štale vrijedne 800.000 kuna koju će financirati isključivo vlastitim sredstvima. Priča koja u današnje vrijeme, kada mljekari odustaju od posla, prolijevaju mlijeko i prodaju krave, zvuči pomalo apstraktno dolazi iz Brodskog Drenovca kod Pleternice s Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Ivana Jurkovića.

- Potreba za novom štalom javila se prije dvije godine kada smo shvatili da nećemo moći legalizirati objekte u kojima trenutno držimo grla. Također niti investiranje u opremu nema smisla dok su krave u staroj štali, stoga smo odlučili izgraditi novu štalu koja će moći primiti naših 40 muznih grla zajedno s novom opremom koju planiramo kupiti kako bi nam se olakšao rad - priča nam Jurković koji uz 43 muzna grla ima i 40-ak junadi.

Na svome OPG-u gdje dnevno proizvodi između 400 i 500 litara mlijeka, radi od 4 ujutro do 10 navečer i kaže kako sve što može napravi s obitelji.





- Svake godine smo povećavali proizvodnju, budući da nemamo rashode u vidu kredita povećali su nam se i prihodi. Doduše, ove godine ćemo unatoč nešto većoj proizvodnji imati jednake prihode kao i lani zbog sveobuhvatne recesije - navodi Jurković.

Možda bi se i proširio, ali kaže da nema dovoljno zemljišta na kojemu bi proizvodio hranu. Minimum mu je hektar po kravi, a kaže da ove godine nije ulagao u zemljište zbog štale koju će do kraja godine staviti pod krov.

- Jednom će to sve doći na svoje, samo treba pošteno raditi - zaključuje uz napomenu kako se samo radom mogu polučiti očekivani rezultati.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI