Krave ćemo prodati, a mi idemo na socijalu

Dijeljenje mlijeka u Vetovu
(FOTO: Vjeran Blašković)

23.10.2012. | Vjeran Blašković
Pregleda: 12422

Iako je država baš jučer pokrenula dugoočekivane isplate po grlu goveda i poticaj za mlijeko, mljekari Požeštine okupljeni u Udrugu uzgajatelja simentalskog goveda ustrajni su u prosvjedu te nastavljaju s obustavom isporuke mlijeka otkupljivačima. Kažu da je ključni sastanak sutra u ministarstvu te da će nakon njega vidjeti, ovisno o rezultatima, što će i kako dalje.

Nije lako, svakoga dana gubimo oko 90 lipa po litri proizvedenog mlijeka, pričaju mljekari. Tako je i na farmi Stjepana Grbića iz Vetova, proizvođača s 20-ak muznih krava koji je dnevno isporučivao oko 300 litara mlijeka. Po jutros pomuženo mlijeko dolaze sumještani, ono što ostane prolit će.


Vetovčani dolaze po mlijeko koje se dijeli


Kraj proizvodnje


Bolje je prestati s proizvodnjom po ovim cijenama. Bez poticaja države dobijemo između 2,05 i 2,15 kuna, na to dolaze neredoviti poticaji po litri od 50 lipa i još tvornička premija, ovisno o ugovoru. Ona može biti od 5 do 40 lipa, pričaju nam mljekari u Vetovu.

Predsjednik Udruge uzgajatelja simentalskog goveda Požeštine Tomislav Majetić kaže kako je svaki dan u obustavi isporuke oko 17.000 litara mlijeka članova udruge. - Ovim putem pozivamo građane da slobodno dođu da uzmu mlijeko, a ono što ne podijelimo pustit ćemo u kanalizaciju. Ne znam dokad ćemo moći izdržati, ali niti ovaj način na koji smo do sada radili jednostavno više ne ide, ulazni troškovi rastu, a otkupna cijena mlijeka pada, kaže Majetić dodajući da bi 4.05 kuna po litri bila cijena koja odgovara mljekarima.

Viša cijena za spas mljekara?

- Ako cijena mlijeka u trgovinama treba poskupjeti 50 lipa da bi se održao mliječni sektor, mislim da nam građani to neće zamjeriti. Ako resorni ministri kažu daje normalno da struja poskupi 20 posto, a grijanje 30 posto i u tom momentu se ne brinu za građane kako će oni to platiti.

- Dok Dukat ima na stotine milijuna kuna godišnju dobit, naše farme propadaju, a ministar to blagonaklono gleda. Mislim da se u prerađivačkoj industriji i trgovačkim lancima napose, koji su u glavnom stranom vlasništvu, treba tražiti prostora. Strane zemlje sigurno štite svoj kapital i vrše pritisak na našu Vladu i na naše ministarstvo, a mi nemamo nikakvu zaštitu - kaže Tihomir Strapač iz Lukača koji je svakodnevno isporučivao oko 1.300 litara mlijeka.

Bolje socijala, ionako takvi bolje žive od nas

- Živimo od ovoga. Kreditno se nisam zaduživao. Isporučivao sam mlijeko Vindiji, a cijenom nisam zadovoljan. Iako nemam kredita ne mogu pokriti troškove proizvodnje, priča domaćin Stjepan Grbić. Ako se ništa ne promjeni morat ću stado rasprodati. Ići ćemo na socijalu jer ti na socijali žive bolje nego mi koji radimo svaki dan, subotom, nedjeljom, praznikom, na Božić i na Uskrs.

Ove godine u Hrvatskoj je zatvoreno oko 1000 mljekarskih farmi.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI