Mljekari pozivaju: Dođite po mlijeko da ga ne moramo proliti

Prolijevanje mlijeka - ilustrativna fotografija
(FOTO: Davor Javorović/PIXSELL)

22.10.2012. | Domagoj Katić
Pregleda: 9715

Voda je mljekarima prešla već preko glave i kažu da je ovakvo stanje s otkupnom cijenom od 2,40 lipa po litri mlijeka neodrživo. Otkupna cijena bi prema njima trebala biti 4,05 kune po litri mlijeka, stoga će prestati predavati mlijeko otkupljivačima kako bi ostvarili cijenu s kojom mogu funkcionirati. Večeras će njih 50-ak s područja naše županije dogovoriti način na koji će krenuti u prosvjede, a kako doznajemo neki su već jutros prestali predavati mlijeko.

- Nije ovo prosvjed protiv otkupljivača, već protiv sustava koji je doveo do toga da dobivamo subvenciju od 15 lipa nakon što su nam uzeli više od 50 lipa. Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina je obećao smanjiti inpute u proizvodnji koji su najskuplji upravo u Hrvatskoj. Govore i kako tržište nije spremno za skuplje mlijeko, ali ako pogledamo četveročlanu obitelj koja dnevno troši litru mlijeka i ako ona poskupi za 50 lipa tada bi mjesečno trošili 15 kuna više na mlijeko. Mislim da ta potrošnja ne bi ugrozila tu obitelj - govori nam Tomislav Majetić, predsjednik Udruge uzgajatelja goveda Požeštine.

Dodaje i kako se svi brinu o cijeni mlijeka, a nitko ne spominje energente koji nekontrolitrano rastu te navodi kako je nelogično da se mljekarima pojavljuje višak mlijeka koji ne mogu plasirati na tržište, a proizvodnja mlijeka u Hrvatskoj nije dovoljna da se pokriju sve potrebe tržišta.


- Nećemo prosvjedovati na cesti i ne znamo kako će prestanak predavanja mlijeka utjecati na tržište i hoće li se povećati uvoz, ali znamo da mlijeka nema ni u drugim državama - kaže Majetić koji poziva sve građane koji imaju farmu u blizini da već sutra dođu po mlijeko jer će ga morati baciti.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI