Prekopakranski vez nagrađen na reviji narodnih nošnji Hrvatske

Anamarija Blažević s nagrađenom nošnjom
(FOTO: KUD Seljačka sloga)

19.10.2012. | Mario Barać
Pregleda: 8689

Narodna nošnja Kulturno-umjetničkog društva „Seljačka sloga“ iz Prekopakre, koju je nosila Anamarija Blažević, osvojila je drugu nagradu na reviji rekonstruiranih narodnih nošnji Hrvatske, koju su 14. listopada organizirali članovi KUD-a „Trnjani“ pored Slavonskog Broda.

Posebnost prekopakranske nošnje koja se natjecala u konkurenciji 21 nošnje iz cijele Hrvatske su oplećak i skuti – vrlo zahtjevni dijelovi nošnje koju su vezle Prekopakranske žene Zlata Svjetličić i Jakomina Šmit.

– To je takozvani „prekopakranski uzorak“ vezenja i šnjitanja oplećka i skuta gdje su na poprsju rađene „rode“, a na rukavima „paunovo perje“. Takav način rada je jedan od najstarijih vezova koji su se nekada stavljali na nošnje, pojašnjava 61-godišnja Zlata.


Oplećak i skute su radili prema starim modelima narodnih nošnji, a da bi napravili što vjerodostojniju repliku, koristile su se i fotografijama iz obiteljskih arhiva.


Za jednu nošnju 2 do 3 mjeseca rada

Zlata pojašnjava da je izrada narodne nošnje zahtjevan i dug postupak.

– Nekad je praksa bila da se za svaku zimu napravi jedna nova nošnja. Mi smo u posljednje dvije godine za prekopakranski KUD napravile 7 ženskih narodnih nošnji, a za jedne skute i oplećak potrebno je raditi 2 do 3 mjeseca. Pod uvjetom da se radi svakodnevno, između 3 i 4 sata jer oči jednostavnu ne daju duži rad, pojašnjava Zlata koja je krije kako je presretna nagradom.

– Sretna sam jer su stručnjaci prepoznali naš trud i rad, a najzadovoljnija sam jer smo uspjeli napraviti narodnu nošnju identičnu onoj kakva se u Prekopakri nosila prije stotinu godina, tvrdi Zlata koja je, zajedno s Jakominom i bila na reviji u Trnjanima.

Dodaje da je sada u planu izrada i muških narodnih nošnji koje, kako kaže, nisu tako komplicirane i zahtjevne jer kod njih nema vezenja.

Nošnja koju je nosila Anamarija Blažević sadrži i opanke izrađene u Ivanić Gradu, novu pregaču koja je rađena u Grabovcu, paculjicu, osnosno pokrivku za glavu, zajedno s maramom i drhtavcima koji su rađena u Prekopakri, dok je „kobasicu“ – nakit koji se stavlja oko vrata, izradila Pakračanka Cvija Grčević.

Pet sati u nošnji

- Bila mi je velika čast što me KUD odabrao da nosim ovu nošnju koja je osvojila vrijednu nagradu. Iako sam u nošnji taj dan bila od 16 pa sve do iza 21 sat, nije bilo naporno i teško, rekla je Anamarija kojoj je pri oblačenju pomagala Jasminka Rihtarić.

Osim priznanja za nagradu i zahvalnice za sudjelovanje na ovoj reviji koja se održala drugu godinu zaredom, prekopakranski KUD je nagrađen i kutijom s priborom za izradu narodnih nošnji te novčanom nagradom od 1.000 kuna.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI