Porez na tvrtku u Požegi četiri puta veći nego u Zagrebu!

Nino Smolčić
(FOTO: Vjeran Blašković)

02.10.2012. | Vjeran Blašković
Pregleda: 9654

U vremenu kada Zavod za zapošljavanje broji sve veći broj štićenika, kada se tvrtke i obrti više zatvaraju nego otvaraju, udruga Vrijeme je za Požegu izašla je sa zanimljivim podacima o visini poreza na tvrtke koje upravo ovih dana dobivaju vlasnici obrta i tvrtki u Požegi.

- Porez na tvrtku jedan je od poreza u nadležnosti općina i gradova, a način i visina kojim su propisani razlikuju se. Nameće se zaključak, jer porez se uvodi i kao oblik destimuliranja, kako je biti poduzetnik u Požegi nešto loše i kako poduzetništvo treba destimulirati. Upravo takav dojam ostavlja ova vlast, rekao je Nino Smolčić iz udruge Vrijeme je za Požegu, neovisni gradski vijećnik i kandidat za gradonačelnika.

Požega poput europskog velegrada


Tako je rečeno da tvrtke u Požegi plaćaju porez na tvrtku 1.500 kuna godišnje dok ista tvrtka u Zagrebu taj porez plaća u visini 360 kuna. Zbog toga Smolčić najavljuje da će mu, kada bude izabran za gradonačelnika u svibnju iduće godine, jedan od prvih poteza biti ispravljanje nelogičnosti u sadašnjem načinu određivanja poreza na tvrtku tako da se uvažava trenutna gospodarska situacija, okruženje djelovanja i djelatnost za koju se propisuje te veličina tvrtke. Kaže kako su trenutno svi poduzetnici stavljeni u isti položaj.


Smolčić je izjavio da će njegova odluka kao gradonačelnika ići u smjeru da će veliki poduzetnici s više od 100 zaposlenih plaćati sadašnji iznos od 1.500 kuna, srednji poduzetnici 1.000 kuna, dok će mali poduzetnici plaćati 500 kuna poreza na tvrtku. Također, predložio je i uvođenje manjih nameta za samostalne ugostitelje i trgovačke radnje u ovisnosti rade li u prvoj ili drugoj gradskoj zoni, dok bi samostalnim proizvodnim djelatnostima porez na tvrtku bio 200 kuna godišnje.

Počeli ste raditi? Žalite se na porezno rješenje

Isto tako prema trenutnoj odluci o gradskim porezima poduzetnici u prvoj i drugoj godini poslovanja u Požegi ostvaruju pravo na oslobođenje plaćanja poreza na tvrtku: 100 posto u prvoj godini i 50 posto u drugoj kalendarskoj godini. Tako je Smolčić pozvao sve one koji su dobili rješenja u kojima nisu iskazani popusti prema toj odluci, da se žale jer nakon isteka roka od 30 dana ne mogu zatražiti povrat novca.

Smolčić je pozvao da ove i slične odluke koje im idu u korist, građani i poduzetnici mogu pronaći i na Facebook stranici udruge Vrijeme je za Požegu.




Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI