Seljaci razočarani: Nova vlast nije donijela željene promjene

Dragutin Dukić i Matija Brlošić
(FOTO: Domagoj Katić)

27.09.2012. | Domagoj Katić
Pregleda: 9492

Problemi seljaka promjenom Vlade nisu riješeni. Žale za promjenama koje su sami htjeli, a nisu se obistinile. Na brojne probleme s kojima se susreću upozorili su danas predstavnici Koordinacije seljačkih udruga zajedno s predsjednikom Hrvatske poljoprivredne komore Matijom Brlošićem.

- S obzirom na izrazito tešku situaciju u stočarstvu tražimo hitan sastanak s premijerom Zoranom Milanovićem kako bismo dogovorili povećanje robnih zaliha. Kako bi iduću godinu stočni fond mogao preživjeti - upozorava Brlošić.

Dragutin Dukić, predsjednik Koordinacije seljačkih udruga Požeško-slavonske županije traži od ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine da parametre mlijeka, koji su osnova za izračun cijene mlijeka izjednači s onima Europske unije koji su puno niži nego u Hrvatskoj.


- Tada će dokazati da ne štiti interese Vindije, Dukata i Croatiastočara, a time će se poboljšati i uvjeti u Hrvatskom agraru. Ukoliko ministar ne udovolji ovim zahtjevima idemo u radikalne prosvjede - završava Dukić.


Proizvođači koji su razočarani cjelokupnim stanjem kažu kako sada rade da bi pokrili troškove. Tihomir Kotrla jedan je od proizvođača o kojem je 034portal već pisao kaže kako će prodati krave samo kako ne bi morao dugovanje njima pokrivati.

- Zovu me da vide kakva je cijena jer svi žele prodavati. Prodao sam svega 3 krave, nemam više volje, nemam želje i nemam koristi - razočaran je Kotrla.

- Ministar Linić nam je obećao smanjiti inpute u proizvodnji, stoga ja sada njega pitam kako ste vi to smanjili inpute, ministre? Od početka godine imamo 1452 gospodarstva manje, da li mi seljaci uopće trebamo ovoj državi? Cijena mlijeka je svaki mjesec za 4,5 lipa manja i onda nam jednom daju subvenciju 10 lipa i kažu "Eto, mi smo subvencionirali" - upozorava Ivica Ribičić, član Koordinacije koji ima 50 goveda u svojoj štali.

- Bio sam za promjenu vlasti, mislio sam da će nam biti bolje i lakše. Sada vidim da sam pogriješio i žalim zbog toga - završava Željko Strapač, vlasnik farme u Vetovu.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI