Stručno osposobljavanje: 101 osoba radi za 1.600 kuna

Ivica Tomljanović i Mirjana Duvnjak
(FOTO: Mario Nakić)

18.09.2012. | Mario Nakić
Pregleda: 12071

Kroz mjeru Stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa od ožujka do danas zaposlena je 101 osoba s područja Požeško-slavonske županije, izvijestio je Ivica Tomljanović, pročelnik Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Područne službe Požega.

Mjera se odnosi na nezaposlene bez radnog iskustva u zvanju te im se na taj način omogućuje stjecanje radnog iskustva potrebnog za pristupanje majstorskom, stručnom ili državnom ispitu te povećanje zapošljivosti visoko obrazovanim osobama bez radnog iskustva u zvanjima za koja nije propisano polaganje stručnog ispita.

U javnim radovima 268 zaposlenih


HZZ također financira zapošljavanje u javnim radovima, u suradnji s jedinicama lokalne samouprave. U programu javnih radova tijekom zadnjih 6 mjeseci zaposleno je 268 dugotrajno nezaposlenih osoba s područja naše županije.


Potpore za zapošljavanje koristi 27 poslodavaca, i to za ukupno 35 radnika, a potpore za samozapošljavanje odobrene su za šest nezaposlenih osoba koje pokreću vlastiti posao.

Među programima za povećanje zapošljivosti je i program obrazovanja nezaposlenih. U ovom trenutku uključeno je 12 osoba u prekvalifikaciju za vozača motornih vozila, zidara i tesara, a 18 osoba je osposobljeno za pomoćne kuhare i sobarice. Početkom listopada krenut će osposobljavanje za zavarivače, u što će biti uključeno 20 osoba.

Projekt LPE vs. LPE

Stručni suradnik u HZZ-u Mihael Rukavina predstavio je projekt "LPE vs. LPE" ili "Lokalno partnerstvo za zapošljavanje protiv lokalnog siromaštva i isključenosti". Nositelj projekta je požeški HZZ, a partner Regionalna razvojna agencija Požeško-slavonske županije.

Cilj projekta je ojačati i pojačati kapacitete Lokalnog partnerstva za zapošljavanje u našoj županiji za izradu relevantnih projekata koji će imati šanse na budućim natječajima Europske unije. Među aktivnostima nabrojeni su: edukacija članova, evaluacija provedbe postojeće strategije razvoja ljudskih potencijala, edukacija članova LPZ-a o Europskom socijalnom fondu i izrada web stranice koja će sadržati podarke o svojim projektima vezanim uz razvoj ljudskih potencijala koji su provedeni ili su u tijeku na području požeške županije.

Ukupna vrijednost projekta je oko 30 tisuća eura, a zatraženi iznos donacije Europske unije je oko 30 tisuća eura. Projekt je prošao u prvoj fazi natječaja, a u prvoj polovini sljedeće godine očekuje se konačni rezultat.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI