Tihomir došao do vrha, Mario odustao zbog visinske bolesti

Pakrački alpinisti Tihomir Martinović i Mario Štefanec pred ledenjakom
(FOTO: 034portal)

14.08.2012. | Mario Barać
Pregleda: 8258

Pakrački alpinisti Tihomir Martinović (47) i Mario Štefanac (37), zajedno sa Zagrepčanima Tonijem Bikićem i Markom Škrbinom, sudjelovali su u ekspediciji osvajanja najvišeg vrha Italije – Gran Paradisa na 4.061 metru iznad mora.

Iskusniji alpinisti tvrde da je uspon na ovaj vrh tehnički zahtjevniji od uspona na najviši vrh Europe – Mont Blanc (4810 m), a Mario i Tihomir ne kriju da je uspon na Gran Paradiso bio vrlo zahtjevan, težak i opasan.




Tijelo reklo "NE"


– Planinar sam od osnovnoškolskih dana, a alpinizmom se bavim skoro 10 godina i u tom periodu sam osvojio i Mont Blanc, kao i Grossglockner u Austriji (3.798 metara), Triglav i brojne druge vrhove, ali sam u ovoj ekspediciji prvi put imao problema s visinskom bolešću, pa sam ispred ledenjaka, na 3.200 metara, jednostavno morao odustati. Osjetio sam da je tijelo reklo "NE" - rekao je Mario koji vjeruje da su uzrok problema iscrpljenost i psihička nepripremljenost.

Fotografiranje uz čuveni kip

Zato je Tihomir zajedno sa Zagrepčanima uspio osvojiti vrh Italije i fotografirati se uz čuveni kip Djevice Marije.



Iz doma Victoria Emanuelle su krenuli oko 5 sati, a do ledenjaka Lavecian su stigli za 2 sata. Potom je uslijedio uspon po vrlo strmom i opasnom ledenjaku koji je krio puno zamki i ledenjačkih pukotina.

– Neopisiv je osjećaj planinariti po ledenjaku i na kraju ga savladati, nakon skoro 5 sati uspona. Nije me bilo strah jer sam se koncentrirao na penjanje, a ako čovjek počne razmišljati o ledenjačkim pukotinama onda počinje frka. Meni osobno je najteži bio posljednje kameni dio uspona, ali nisam htio odustati i propustiti fotografiranje uz "Madoninnu", to bi bilo velika šteta. Zato sam zahvalan iskusnom Toniju što nas je kao vodič doveo do samog vrha - pojasnio je Tihomir.



Lavina na povratku

Najopasniji dio ove ekspedicije njene je članove pogodio tijekom silaska, kada se odvalila jedna od brojnih snježnih stijena i izazvala lavinu koja je prešla preko njihove staze, ali su taj dio rute alpinisti već prošli.

Tihomir kaže da je po povratku u dom oko 17 sati bio potpuno iscrpljen, ali, kako kaže, osjećaj uspona na vrh vrijedi svake sekunde napora. Osim tjelesnog, dodaje da je ova ekspedicija „naporna“ i što se tiče budžeta.



– Ova avantura me je stajala oko 2.000 kuna i, da se razumijemo, to nije preveliki novac. Ali kada ga u cijelosti moraš financirati sam, onda to i nije tako mali iznos. Bez obzira na to želja mi je da se što više ljudi zaljubi u alpinizam i doživi nezaboravan osjećaj uspona na neki od vrhova.

Tihomir najavljuje kako sljedeće godine planira na popis osvojenih vrhova dodati Mont Blanc ili Matterhorn, vrh na švicarsko–talijanskoj granici visok 4.478 metara nad morem.





Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI